skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Indyka można wykorzystać w całości, krojąc na małe kawałki wraz z pestkami, jeśli danie ma być przygotowane dla dużej liczby osób. I możesz ugotować go wyłącznie z polędwicy z indyka. Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Moje warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę lub kostki. Ponownie umyj pokrojone ziemniaki.
obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
pomidory kroimy w kostkę, paprykę w połówki pierścieni.
opcjonalnie zestaw warzyw można uzupełnić lub zmniejszyć.
aby danie w garnku było szczególnie smaczne i pachnące, musisz zastosować prostą zasadę. Gliniane garnki przed pieczeniem w nich należy namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Pory ścian glinianego garnka są nasycone wilgocią, która wyparuje podczas pieczenia, więc danie okaże się soczyste, a nie suche.
nasmaruj dno doniczek olejem słonecznikowym. Rozłóż kilka kawałków ziemniaków na dnie, aby zakryły dno. Rozłóż mięso na wierzchu. Sól i pieprz do smaku. Następnie ziemniaki, marchew, cebula, papryka i pomidory na wierzchu.
w osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. Napełnij zawartość garnków sosem, aby całkowicie je zakrył.
wkładamy garnki do zimnego piekarnika. Włącz 180 stopni i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby pod koniec pieczenia naczynie można posypać startym serem. Wyjmij garnki z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
podawaj indyka z ziemniakami na stole w doniczkach lub na talerzu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g