Indyk w doniczkach z ziemniakami

bardzo smaczne gorące ziemniaki i indyk w doniczkach! Każde danie gotowane w garnkach w piekarniku okazuje się bardzo soczyste i pachnące. Danie z indyka gotowane z ziemniakami w doniczkach jest również bardzo smaczne i aromatyczne: mięso jest soczyste i delikatne, warzywa miękkie. A gotowanie i podawanie go w garnku sprawia, że jest również świąteczny, więc możesz gotować nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale także na ucztę w niedzielne popołudnie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 50 % 8 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Indyka można wykorzystać w całości, krojąc na małe kawałki wraz z pestkami, jeśli danie ma być przygotowane dla dużej liczby osób. I możesz ugotować go wyłącznie z polędwicy z indyka. Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Moje warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę lub kostki. Ponownie umyj pokrojone ziemniaki.
obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
pomidory kroimy w kostkę, paprykę w połówki pierścieni.
opcjonalnie zestaw warzyw można uzupełnić lub zmniejszyć.
aby danie w garnku było szczególnie smaczne i pachnące, musisz zastosować prostą zasadę. Gliniane garnki przed pieczeniem w nich należy namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Pory ścian glinianego garnka są nasycone wilgocią, która wyparuje podczas pieczenia, więc danie okaże się soczyste, a nie suche.
nasmaruj dno doniczek olejem słonecznikowym. Rozłóż kilka kawałków ziemniaków na dnie, aby zakryły dno. Rozłóż mięso na wierzchu. Sól i pieprz do smaku. Następnie ziemniaki, marchew, cebula, papryka i pomidory na wierzchu.
w osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. Napełnij zawartość garnków sosem, aby całkowicie je zakrył.
wkładamy garnki do zimnego piekarnika. Włącz 180 stopni i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby pod koniec pieczenia naczynie można posypać startym serem. Wyjmij garnki z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
podawaj indyka z ziemniakami na stole w doniczkach lub na talerzu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy