skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić jagnięcinę chanahi w garnku?
1. Pokrój tłuszcz z ogona na małe kostki.
2. Pokrój jagnięcinę na duże kawałki.
3. Bakłażany, pomidory, paprykę i cebulę należy pokroić w dość dużą kostkę.
4. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę, świeże zioła (kolendra, pietruszka, bazylia) grubo posiekać.
2. Na dnie głębokiego rondla z grubym dnem połóż pokrojony kurduk.
3. Połóż kawałki jagnięciny na patelni na wierzchu kurczaka.
4. W następnej warstwie ułóż bakłażany, posyp solą i pieprzem.
5. Połóż pomidory na bakłażanie, a następnie paprykę, cebulę na wierzchu.
6. Na cebuli połóż kostki ziemniaków, na ziemniakach posiekane warzywa i całe obrane ząbki czosnku.
7. Wszystko ponownie posolić i posypać pieprzem.
8. Napełnij zawartość garnka olejem i wodą, zamknij pokrywkę.
9. Postaw garnek na ogniu, zagotuj zawartość, a następnie na średnim ogniu gotuj chanahi przez 1 godzinę i 10 minut.
podawaj gotowe danie na gorąco. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g