jagnięcina Chanahi w garnku

Przygotuj przepyszne i satysfakcjonujące danie w stylu gruzińskim! Proszę rodzinę! Gotowanie chanahi w rondlu wcale nie jest trudne, smak okazuje się doskonały, a krewni są zawsze zachwyceni. Satysfakcjonujące, smaczne i kolorowe! Spróbować.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 16 % 4 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić jagnięcinę chanahi w garnku?

1. Pokrój tłuszcz z ogona na małe kostki.
2. Pokrój jagnięcinę na duże kawałki.
3. Bakłażany, pomidory, paprykę i cebulę należy pokroić w dość dużą kostkę.
4. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę, świeże zioła (kolendra, pietruszka, bazylia) grubo posiekać.
2. Na dnie głębokiego rondla z grubym dnem połóż pokrojony kurduk.
3. Połóż kawałki jagnięciny na patelni na wierzchu kurczaka.
4. W następnej warstwie ułóż bakłażany, posyp solą i pieprzem.
5. Połóż pomidory na bakłażanie, a następnie paprykę, cebulę na wierzchu.
6. Na cebuli połóż kostki ziemniaków, na ziemniakach posiekane warzywa i całe obrane ząbki czosnku.
7. Wszystko ponownie posolić i posypać pieprzem.
8. Napełnij zawartość garnka olejem i wodą, zamknij pokrywkę.
9. Postaw garnek na ogniu, zagotuj zawartość, a następnie na średnim ogniu gotuj chanahi przez 1 godzinę i 10 minut.

podawaj gotowe danie na gorąco. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy