saute na zimę bez sterylizacji

urozmaicaj rodzinne menu zimą-zrób pyszne przygotowanie! Kiedyś kuma poczęstowała mnie tym pysznym, od tego czasu co roku gotuję saute, ponieważ bez niego nie wyobrażam sobie zimowego menu. Saute z ryżem odegra rolę, dzięki czemu sezonowe potrawy nie będą nudne, ale jasne i bogate!
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 71 % 10 g
67 kcal
IG: 56 / 22 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Pomidory myjemy, kroimy na kilka kawałków.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy na kilka części.

3. Zmiel przygotowane warzywa w blenderze na papkowatą konsystencję.

4. Przenieś powstałą masę na patelnię, wlej olej roślinny, dodaj sól, cukier i czarny pieprz.

5. Obierz marchewki, spłucz, zetrzyj i wyślij do rondla.

6. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w cienkie półpierścienie, wyślij po marchewce.

7. Młode cukinie myjemy, kroimy w kostkę (jeśli stare owoce - obieramy Skórki, usuwamy nasiona), rozprowadzamy do pozostałych warzyw.

8. Wysyłamy patelnię do ognia i podgrzewamy zawartość, po czym wlewamy ryż i dodajemy trochę ciepłej wody.

9. Na średnim ogniu i pod zamkniętą pokrywką dusimy sałatkę, aż ryż będzie całkowicie ugotowany, a to około 20 minut.

10. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, dodaj do rondla,a także wlej ocet. Gasimy ostatnie 5 minut, po czym wkładamy je do sterylnych słoików, przykręcamy pokrywkami i odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem.

11. Po staniu przez jeden dzień sałatka jest gotowa do przeniesienia do spiżarni (lub piwnicy, kto co ma).

urozmaicone potrawy zimą i dobre syberyjskie zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy