skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory myjemy, kroimy na kilka kawałków.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy na kilka części.
3. Zmiel przygotowane warzywa w blenderze na papkowatą konsystencję.
4. Przenieś powstałą masę na patelnię, wlej olej roślinny, dodaj sól, cukier i czarny pieprz.
5. Obierz marchewki, spłucz, zetrzyj i wyślij do rondla.
6. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w cienkie półpierścienie, wyślij po marchewce.
7. Młode cukinie myjemy, kroimy w kostkę (jeśli stare owoce - obieramy Skórki, usuwamy nasiona), rozprowadzamy do pozostałych warzyw.
8. Wysyłamy patelnię do ognia i podgrzewamy zawartość, po czym wlewamy ryż i dodajemy trochę ciepłej wody.
9. Na średnim ogniu i pod zamkniętą pokrywką dusimy sałatkę, aż ryż będzie całkowicie ugotowany, a to około 20 minut.
10. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, dodaj do rondla,a także wlej ocet. Gasimy ostatnie 5 minut, po czym wkładamy je do sterylnych słoików, przykręcamy pokrywkami i odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem.
11. Po staniu przez jeden dzień sałatka jest gotowa do przeniesienia do spiżarni (lub piwnicy, kto co ma).
urozmaicone potrawy zimą i dobre syberyjskie zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g