Sałatka na zimę fasola pomidory

Prosta i bardzo smaczna sałatka z białej fasoli z warzywami. Często dzieci nie lubią cebuli w półfabrykatach. Jestem sprytny w swoich przepisach, siekam cebulę w blenderze. Jest, ale go nie ma...
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
81 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystko, czego potrzebujemy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz fasolę w zimnej wodzie i moczyć przez noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie dokładnie spłucz fasolę i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz warzywa, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę na małe kawałki, posiekaj pomidory, cebulę i czosnek w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystko do marynaty

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię włożyć sos pomidorowo-cebulowo-czosnkowy, dodać pieprz i marchewkę, olej, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż fasolę do wrzącej masy, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Od momentu wrzenia gotuj przez 30 minut. Na samym końcu gotowania, w ciągu 3 minut, dodaj ocet, wymieszaj i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do rozgrzanych słoików, zamknij pokrywkami, Odwróć, zawiń i ostudź. Wszyscy. Pyszna sałatka jest gotowa.

Sałatka z fasolą na zimę z pewnością zachwyci cię swoim jasnym smakiem. Jest bardzo pożywny i może być zarówno dodatkiem do przystawki, jak i niezależnym daniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy