skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystko, czego potrzebujemy
Krok 2:
Opłucz fasolę w zimnej wodzie i moczyć przez noc.
Krok 3:
Ponownie dokładnie spłucz fasolę i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
Krok 4:
Opłucz warzywa, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę na małe kawałki, posiekaj pomidory, cebulę i czosnek w blenderze.
Krok 5:
Przygotuj wszystko do marynaty
Krok 6:
Na patelnię włożyć sos pomidorowo-cebulowo-czosnkowy, dodać pieprz i marchewkę, olej, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Włóż fasolę do wrzącej masy, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.
Krok 8:
Od momentu wrzenia gotuj przez 30 minut. Na samym końcu gotowania, w ciągu 3 minut, dodaj ocet, wymieszaj i zagotuj.
Krok 9:
Włóż do rozgrzanych słoików, zamknij pokrywkami, Odwróć, zawiń i ostudź. Wszyscy. Pyszna sałatka jest gotowa.
Sałatka z fasolą na zimę z pewnością zachwyci cię swoim jasnym smakiem. Jest bardzo pożywny i może być zarówno dodatkiem do przystawki, jak i niezależnym daniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g