saute warzywa z mątwą

jasne, smaczne i piękne danie warzywne z owocami morza. Przygotuj! Saute różni się tym, że składniki do niego-koniecznie warzywa, a także mięso (drób, owoce morza, grzyby) - są smażone na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju przy ciągłym mieszaniu (wstrząsaniu). Okazuje się smaczne i piękne. A z mątwą-to nieopisanie jasny smak.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Cukinię myjemy i kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Pokrój pomidora na plasterki.

2. Z tusz kałamarnicy usuwamy folię, chrząstkę i kroimy w wygodny sposób na duże kawałki. Inne owoce morza, jeśli to konieczne, są również krojone i krojone na kawałki wielkości kałamarnicy.

3. Rozgrzej patelnię z olejem i usmaż grzyby z cukinią, dodaj pomidory. Smaż przez kilka minut i dodaj zmieloną czerwoną paprykę i trochę sosu sojowego, po 20 sekundach połóż warzywa na talerzu.

4. I natychmiast rozłóż owoce morza na patelni. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, spuścić powstały płyn.

5. Smaż owoce morza przez kilka minut i dodaj warzywa, wymieszaj. Dodaj sos sojowy i (30 sekund po zagotowaniu) dodaj posiekany czosnek, wymieszaj, wyłącz.

danie jest gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Mątwa - 158   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy