skład / składniki
metoda gotowania
gotuj saute boćwinę w ten sposób:
1. Liście boćwiny należy umyć i wysuszyć.
2. Oddziel sadzonki wraz z pogrubioną częścią środkowej żyły od liści, pokrój w kostkę. Pokrój liście na talerze.
3. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, dodaj oliwę z oliwek, posiekane sadzonki boćwiny, skórkę z cytryny i posiekane chili. Smażyć na wystarczająco dużym ogniu, aż sadzonki będą miękkie.
4. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj i smaż nie dłużej niż 30 sekund.
5. Dodaj połowę liści boćwiny i smaż, aż zmiękną.
6. Następnie kolejna połowa pozostałej części, gotuj przez 2-3 minuty.
7. Następnie dodaj pozostałe liście i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj sól, wymieszaj.
lepiej podawać saute na gorąco jako dodatek, ale możesz też jako samodzielne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g