skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować saute, przygotujemy niezbędne produkty zgodnie z listą. Opłucz filet z kurczaka zimną wodą, umyj wszystkie warzywa, cebulę i marchewkę. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać.
Krok 2:
Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
Posiekaj cebulę.
Krok 4:
Marchewki kroimy w drobną kostkę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej przez kilka sekund na dużym ogniu.
Krok 6:
Najpierw włóż kostki fileta z kurczaka do rondla i zacznij smażyć na dużym ogniu, mieszając przez 5 minut.
Krok 7:
Po 5 minutach wlej posiekaną cebulę do fileta i smaż razem przez kolejne 4 minuty.
Krok 8:
Podczas smażenia kurczaka i cebuli wymieszaj pokrojoną w kostkę marchewkę z przyprawami.
Krok 9:
Następnie dodaj marchewkę z przyprawami do rondla, wymieszaj i smaż dalej na dużym ogniu przez kolejne trzy minuty.
Krok 10:
W międzyczasie cukinię kroimy w kostkę, podobnie jak filet z kurczaka.
Krok 11:
Pomidor kroimy również w drobną kostkę.
Krok 12:
Natychmiast włóż posiekaną cukinię i pomidor do rondla z kurczakiem i resztą warzyw, wszystko posolić, dobrze wymieszać i zmniejszyć ogień do minimum. Nie trzeba dodawać wody, warzywa podczas duszenia zapewnią wystarczającą ilość wilgoci.
Krok 13:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 14:
Podczas duszenia warzyw z kurczakiem drobno posiekaj kolendrę.
Krok 15:
Po pół godzinie wlej drobno posiekane warzywa do smażenia, wymieszaj.
Krok 16:
Ponownie przykryj patelnię pokrywką i po minucie wyłącz ogień. Odstawiamy na pięć minut i podajemy.
Krok 17:
Smażony kurczak z warzywami podajemy jako niezależne danie, może być gorący lub schłodzony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g