kurczak duszony z cukinią i pomidorami saute

pyszne i satysfakcjonujące danie z warzyw i filetów z kurczaka. Taki sauté jest bardzo satysfakcjonujący, bardziej odpowiedni do gotowania w lecie. Warzywa można dodawać różne, ale jak na mój gust kolendra nasyca danie bardzo apetycznym aromatem, doskonale komponując się z kurczakiem i cukinią.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 25 % 4 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować saute, przygotujemy niezbędne produkty zgodnie z listą. Opłucz filet z kurczaka zimną wodą, umyj wszystkie warzywa, cebulę i marchewkę. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki kroimy w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej przez kilka sekund na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw włóż kostki fileta z kurczaka do rondla i zacznij smażyć na dużym ogniu, mieszając przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 5 minutach wlej posiekaną cebulę do fileta i smaż razem przez kolejne 4 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia kurczaka i cebuli wymieszaj pokrojoną w kostkę marchewkę z przyprawami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj marchewkę z przyprawami do rondla, wymieszaj i smaż dalej na dużym ogniu przez kolejne trzy minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie cukinię kroimy w kostkę, podobnie jak filet z kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomidor kroimy również w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast włóż posiekaną cukinię i pomidor do rondla z kurczakiem i resztą warzyw, wszystko posolić, dobrze wymieszać i zmniejszyć ogień do minimum. Nie trzeba dodawać wody, warzywa podczas duszenia zapewnią wystarczającą ilość wilgoci.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut na małym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas duszenia warzyw z kurczakiem drobno posiekaj kolendrę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po pół godzinie wlej drobno posiekane warzywa do smażenia, wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką i po minucie wyłącz ogień. Odstawiamy na pięć minut i podajemy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smażony kurczak z warzywami podajemy jako niezależne danie, może być gorący lub schłodzony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy