skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście do tego przepisu.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Siekamy zająca na kilka dużych części (nerka, nogi, łopatki), odcinamy folie, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub serwetkami z wody.
Krok 4:
Włóż mięso do głębokiego kubka. Do marynaty wymieszaj ocet z zimną wodą. Następnie zalej zająca marynatą i pozostaw na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, możesz umieścić go w lodówce.
Krok 5:
Następnie wyjmujemy kawałki zająca z marynaty, suszymy ręcznikiem kuchennym i przenosimy na blachę do pieczenia, solimy i dodajemy wstępnie posiekane korzenie i cebulę, polewamy olejem i smażymy w rozgrzanym piekarniku, aż powstanie piękna rumiana złota skorupa. Podczas smażenia okresowo podlewaj kawałki zająca sokiem wydzielanym z mięsa.
Krok 6:
Pieczony zając wkładamy do rondla. Dodaj sok do śmietany, który powstał podczas smażenia i napełnij mięso tą mieszanką. Następnie dusić pod pokrywką przez około 25-30 minut w piekarniku. Jak widać, nie musisz być myśliwym, aby wiedzieć, jak zrobić zająca duszonego w śmietanie. Każda gospodyni sobie z tym poradzi!
możesz wypróbować ten przepis w domu i zafundować sobie i bliskim taki przysmak. Mięso królicze przygotowane w powyższy sposób jest jednym z najbardziej pikantnych i pysznych dań kuchni węgierskiej. To danie można traktować i zadowolić każdego gościa, który będzie na wyciągnięcie ręki. Podawaj zająca duszonego w śmietanie z sosem i dowolnym dodatkiem, ale najlepiej komponuje się z tłuczonymi ziemniakami. Nie zapomnij obficie posypać go posiekanym koperkiem, a także podać sałatkę. Bardzo podobała mi się ta opcja i pomimo tego, że gotowałem zająca po raz pierwszy, udało mi się. Wiem, że zająca można również namoczyć w piwie przed gotowaniem, ale jeszcze tego nie próbowałem - wszystko przed nami. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Mięso zająca - 183 kcal/100g