Zając duszony w śmietanie

doskonałe danie dla szczególnie wymagających gospodyń domowych! Prosty w przygotowaniu, smaczny i delikatny króliczek nasączony sosem śmietanowym. Ozdobi każdy świąteczny stół i zaskoczy gości, ponieważ nie każdy próbował takiego mięsa.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście do tego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Siekamy zająca na kilka dużych części (nerka, nogi, łopatki), odcinamy folie, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub serwetkami z wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do głębokiego kubka. Do marynaty wymieszaj ocet z zimną wodą. Następnie zalej zająca marynatą i pozostaw na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, możesz umieścić go w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmujemy kawałki zająca z marynaty, suszymy ręcznikiem kuchennym i przenosimy na blachę do pieczenia, solimy i dodajemy wstępnie posiekane korzenie i cebulę, polewamy olejem i smażymy w rozgrzanym piekarniku, aż powstanie piękna rumiana złota skorupa. Podczas smażenia okresowo podlewaj kawałki zająca sokiem wydzielanym z mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczony zając wkładamy do rondla. Dodaj sok do śmietany, który powstał podczas smażenia i napełnij mięso tą mieszanką. Następnie dusić pod pokrywką przez około 25-30 minut w piekarniku. Jak widać, nie musisz być myśliwym, aby wiedzieć, jak zrobić zająca duszonego w śmietanie. Każda gospodyni sobie z tym poradzi!

możesz wypróbować ten przepis w domu i zafundować sobie i bliskim taki przysmak. Mięso królicze przygotowane w powyższy sposób jest jednym z najbardziej pikantnych i pysznych dań kuchni węgierskiej. To danie można traktować i zadowolić każdego gościa, który będzie na wyciągnięcie ręki. Podawaj zająca duszonego w śmietanie z sosem i dowolnym dodatkiem, ale najlepiej komponuje się z tłuczonymi ziemniakami. Nie zapomnij obficie posypać go posiekanym koperkiem, a także podać sałatkę. Bardzo podobała mi się ta opcja i pomimo tego, że gotowałem zająca po raz pierwszy, udało mi się. Wiem, że zająca można również namoczyć w piwie przed gotowaniem, ale jeszcze tego nie próbowałem - wszystko przed nami. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g

Podobne przepisy