skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną kapustę z dynią i marchewką? Przygotuj składniki. Standardowy zestaw warzyw można uzupełnić ulubionymi przyprawami i ziołami. Oczywiście danie będzie smaczniejsze ze świeżych i młodych warzyw. Ale jeśli sezon świeżych warzyw jeszcze nie nadszedł, to na przykład dynia może być użyta zamrożona, już pokrojona w kostkę.
Krok 2:
Obierz białą kapustę z górnych liści i pokrój na małe kawałki, możesz posiekać w paski, jak chcesz. Dla dużej rodziny może odejść Cała główka kapusty, więc łodyga musi zostać usunięta, w przeciwnym razie nada potrawie gorycz.
Krok 3:
Cebula poprawi smak potrawy, więc dodaj ją również. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli jest niebieska cebula, możesz jej użyć, jest słodsza.
Krok 4:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Na patelni lub głębokiej patelni włóż posiekaną białą kapustę i marchewkę, zalej ją czystą przefiltrowaną wodą, aby zakryła zawartość patelni o kilka centymetrów. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzej, gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj dynię i cebulę do warzyw na patelni, wymieszaj. Dodaj przyprawy do smaku, możesz ograniczyć się do soli i czarnego pieprzu, aby cieszyć się wyłącznie smakiem warzyw w gotowym naczyniu lub dodać dowolne przyprawy do swoich upodobań. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, jeśli nadal jest dużo płynu, wymieszaj i gotuj warzywa bez przykrycia.
Krok 7:
Gdy bulion prawie cały odparuje, zdejmij patelnię z ognia, nie spuszczaj resztek bulionu, pozostaw na patelni. Ułóż duszoną kapustę z dynią i marchewką na talerzach, polewając trochę bulionem z patelni. Posyp potrawę posiekaną świeżą natką pietruszki i koperkiem, warzywa nadadzą przyjemny smak i aromat. Ponadto, jeśli chcesz, możesz podać śmietanę, majonez lub dowolny sos do warzyw lub podać jako dodatek do mięsa. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g