skład / składniki
metoda gotowania
oczyść grzyby z uszkodzonych części, umyj bieżącą wodą i osusz ręcznikiem lub na zewnątrz. Obierz cebulę z łuski., a następnie drobno pokroić w drobną kostkę-lepiej, jeśli nie będzie wyczuwalny w gotowym naczyniu. Z grzybami postępujemy zgodnie z życzeniem. Możesz podzielić je na czapki i nogi i drobno posiekać lub pozostawić w całości i ostrożnie pokroić na talerze. W drugiej wersji gotowe danie będzie wyglądać lepiej, ale podczas mieszania będziesz musiał ostrożnie posługiwać się szpatułką.
na patelni z grubym dnem lub patelni rozgrzej masło. Wskazane jest, aby nie zastępować go olejem roślinnym, to masło nadaje niepowtarzalny smak i aromat gotowej kapuście z grzybami. Smażyć cebulę i grzyby na oleju do miękkości i złotego koloru, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
usuwamy górne liście z kapusty, myjemy, drobno siekamy i suszymy. Dodaj posiekaną kapustę do prawie gotowej cebuli i pieczarek, dodaj gorącą wodę. Doprawiamy ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż cała woda wyparuje.
gdy kapusta będzie miękka, dodaj drobno posiekany koperek, sól, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusić kapustę, aż będzie całkowicie ugotowana pod pokrywką. Jako dodatkowe przyprawy możesz użyć zestawu ulubionych składników do smaku, na przykład dodać więcej pachnących świeżych ziół - gałązkę tymianku lub rozmarynu, pietruszkę, zieloną cebulę.
gdy tylko cały płyn wyparuje na patelni z kapustą, a sama kapusta stanie się wystarczająco miękka, danie można podać. Duszona kapusta z pieczarkami podawana jest na ciepło lub na ciepło. Możesz użyć go jako głównego gorącego dania lub przystawki do dowolnego mięsa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g