duszona kapusta z pieczarkami

proste danie-niesamowity smak! Ulubione warzywa w nowy sposób! Duszona kapusta z pieczarkami to klasyczne danie, w przygotowaniu którego nie ma nic skomplikowanego. Idealne połączenie młodej białej kapusty i delikatnych grzybów stworzy delikatną konsystencję, a pasta pomidorowa, masło i przyprawy urozmaicą i uzupełnią smak warzyw. Danie główne lub przystawka - taka duszona kapusta może doskonale odgrywać każdą z tych ról.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

oczyść grzyby z uszkodzonych części, umyj bieżącą wodą i osusz ręcznikiem lub na zewnątrz. Obierz cebulę z łuski., a następnie drobno pokroić w drobną kostkę-lepiej, jeśli nie będzie wyczuwalny w gotowym naczyniu. Z grzybami postępujemy zgodnie z życzeniem. Możesz podzielić je na czapki i nogi i drobno posiekać lub pozostawić w całości i ostrożnie pokroić na talerze. W drugiej wersji gotowe danie będzie wyglądać lepiej, ale podczas mieszania będziesz musiał ostrożnie posługiwać się szpatułką.

na patelni z grubym dnem lub patelni rozgrzej masło. Wskazane jest, aby nie zastępować go olejem roślinnym, to masło nadaje niepowtarzalny smak i aromat gotowej kapuście z grzybami. Smażyć cebulę i grzyby na oleju do miękkości i złotego koloru, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

usuwamy górne liście z kapusty, myjemy, drobno siekamy i suszymy. Dodaj posiekaną kapustę do prawie gotowej cebuli i pieczarek, dodaj gorącą wodę. Doprawiamy ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż cała woda wyparuje.

gdy kapusta będzie miękka, dodaj drobno posiekany koperek, sól, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusić kapustę, aż będzie całkowicie ugotowana pod pokrywką. Jako dodatkowe przyprawy możesz użyć zestawu ulubionych składników do smaku, na przykład dodać więcej pachnących świeżych ziół - gałązkę tymianku lub rozmarynu, pietruszkę, zieloną cebulę.

gdy tylko cały płyn wyparuje na patelni z kapustą, a sama kapusta stanie się wystarczająco miękka, danie można podać. Duszona kapusta z pieczarkami podawana jest na ciepło lub na ciepło. Możesz użyć go jako głównego gorącego dania lub przystawki do dowolnego mięsa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy