Królik z grzybami duszony w śmietanie

najdelikatniejszy królik jest idealny na lekki i zdrowy obiad! Bardzo delikatne mięso królika. Chociaż wielu twierdzi, że jedzenie królika jest bez smaku, nie wierz im na słowo, zanim spróbujesz ugotować go zgodnie z przepisem królik duszony w śmietanie. Wskazane jest kupowanie całego królika, ponieważ kawałki w torebkach nie gwarantują świeżości i jakości. Królik w śmietanie to przepis, jak wszystko, w zależności od stopnia jakości produktu, dlatego poszukiwanie mięsa królika należy traktować z odpowiedzialnością. Nie wahaj się obmacywać, kręcić tuszą królika, jeśli możesz kupić ją w całości, co zrobiłem przy zakupie tego królika i wybrałem średniego, moim zdaniem, mięsistego królika. Zaczynamy więc opisywać, jak gotować królika w śmietanie jakościowo, ze smakiem.
NataszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić królika z grzybami duszonymi w śmietanie? Usmaż mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I cebula

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zgasić

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ukryj apetyt!

opłucz mięso i pokrój na małe kawałki.
włóż na patelnię, sól, pieprz, zalej olejem roślinnym i smaż na złoty kolor na średnim ogniu.
pokrój grzyby.
Dodaj do mięsa i podsmaż.
obierz cebulę i drobno posiekaj.
Dodaj do mięsa i grzybów. Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dodaj wodę.
podawaj królika duszonego w śmietanie na gorąco.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy