skład / składniki
gotowanie krok po kroku
opłucz mięso i pokrój na małe kawałki.
włóż na patelnię, sól, pieprz, zalej olejem roślinnym i smaż na złoty kolor na średnim ogniu.
pokrój grzyby.
Dodaj do mięsa i podsmaż.
obierz cebulę i drobno posiekaj.
Dodaj do mięsa i grzybów. Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dodaj wodę.
podawaj królika duszonego w śmietanie na gorąco.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g