skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić saute z bakłażana i cukinii na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Opłucz cukinię i bakłażana, odetnij łodygi. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Opłucz paprykę, odetnij łodygi, usuń nasiona i żyły.
Krok 2:
Możesz użyć gotowego sosu pomidorowego lub sam go ugotować. Aby to zrobić, weź pomidory (wziąłem cztery średnie kawałki), wykonaj na nich płytkie nacięcie w kształcie krzyża, zalej wrzącą wodą przez kilka minut. Następnie przenieś pomidory do zimnej wody. Z różnicy temperatur skóra jest łatwo usuwana. Posiekaj obrane pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Sos jest gotowy.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie, pokrój marchewki w duże paski.
Krok 4:
Cukinię pokrój wzdłuż na pół i pokrusz w półkola. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 5:
Podobnie pokrusz bakłażana. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić pokrojone bakłażany, odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie działać. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
Krok 6:
Pokrój paprykę w półpierścienie.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, Wyślij do niego wszystkie warzywa, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez piętnaście minut.
Krok 8:
Następnie dodaj sos, posiekany czosnek, sól i cukier, wymieszaj. Przykryj patelnię saute pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ocet, wymieszaj.
Krok 9:
Dobrze spłucz słoiki i wyciągnij w wygodny dla siebie sposób. Zwykle robię to w piekarniku. Umieść słoiki i pokrywki w zimnym piekarniku, Ustaw ciepło na 180 stopni i ustaw minutnik na 20 minut. Napełnij sterylne słoiki gorącym saute, zwiń sterylnymi pokrywkami. Z tej liczby składników otrzymałem jeden słoik o pojemności jednego litra i mały słoik o pojemności 0,3 ml.
Krok 10:
Odwróć słoiki, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób sprawdzisz słoiki pod kątem szczelności i dodatkowo wysterylizujesz pokrywki. Następnie umieść słoiki w chłodnym miejscu-piwnicy lub lodówce. Smażony bakłażan i cukinia na zimę jest gotowy, smacznego i pysznych preparatów!
saute ten przepis okazuje się wspaniały! Sól, cukier, ocet są z umiarem, ale możesz je dostosować do swoich upodobań. Możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy pod koniec gotowania.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g