saute bakłażan i cukinia na zimę

niesamowicie smaczne i pachnące, oryginalne, pikantne! Saute z bakłażana i cukinii na zimę jest jednym z ulubionych preparatów. Warzywa dla niej duszone są w sosie pomidorowym. Okazuje się, że jest to bardzo smaczny dodatek do drugich dań-mięsa, ryb lub ziemniaków.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 61 % 11 g
95 kcal
IG: 45 / 55 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić saute z bakłażana i cukinii na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Opłucz cukinię i bakłażana, odetnij łodygi. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Opłucz paprykę, odetnij łodygi, usuń nasiona i żyły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz użyć gotowego sosu pomidorowego lub sam go ugotować. Aby to zrobić, weź pomidory (wziąłem cztery średnie kawałki), wykonaj na nich płytkie nacięcie w kształcie krzyża, zalej wrzącą wodą przez kilka minut. Następnie przenieś pomidory do zimnej wody. Z różnicy temperatur skóra jest łatwo usuwana. Posiekaj obrane pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Sos jest gotowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, pokrój marchewki w duże paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię pokrój wzdłuż na pół i pokrusz w półkola. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie pokrusz bakłażana. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić pokrojone bakłażany, odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie działać. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paprykę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, Wyślij do niego wszystkie warzywa, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj sos, posiekany czosnek, sól i cukier, wymieszaj. Przykryj patelnię saute pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ocet, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze spłucz słoiki i wyciągnij w wygodny dla siebie sposób. Zwykle robię to w piekarniku. Umieść słoiki i pokrywki w zimnym piekarniku, Ustaw ciepło na 180 stopni i ustaw minutnik na 20 minut. Napełnij sterylne słoiki gorącym saute, zwiń sterylnymi pokrywkami. Z tej liczby składników otrzymałem jeden słoik o pojemności jednego litra i mały słoik o pojemności 0,3 ml.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć słoiki, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób sprawdzisz słoiki pod kątem szczelności i dodatkowo wysterylizujesz pokrywki. Następnie umieść słoiki w chłodnym miejscu-piwnicy lub lodówce. Smażony bakłażan i cukinia na zimę jest gotowy, smacznego i pysznych preparatów!

saute ten przepis okazuje się wspaniały! Sól, cukier, ocet są z umiarem, ale możesz je dostosować do swoich upodobań. Możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy pod koniec gotowania.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy