saute z cukinii bez cebuli z pomidorami

świetne danie wegetariańskie! Niesamowicie smaczne. Bardzo udane połączenie produktów. Jedyny punkt: nie dodałem cebuli na patelnię, bo nie lubię. Ale w zasadzie jest tam potrzebny. Dlatego lepiej jest natychmiast smażyć marchewki z posiekaną cebulą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory zalać wrzącą wodą i zdjąć skórkę i posiekać. Obierz marchewki i cebulę i pokrój na małe kawałki. Cukinię pokroić w średnią kostkę. Drobno posiekaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim marchewki na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cukinię na patelnię. Smażyć, mieszając, aż cukinia się ugotuje, około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec dodaj sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pomidory na patelnię do warzyw. Dusić, aż nadmiar płynu wyparuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek i koperek i dodaj do patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić wszystko razem przez 2 minuty i zdjąć z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy