skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie wymuszonej wentylacji (konwekcji).
2. Udka z kurczaka dobrze opłucz pod zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
3. Wymieszaj mąkę z solą i czarnym pieprzem i wlej ją do gęstej dużej torby z zapięciem. Włóż kawałki kurczaka do torby z mąką i przyprawami, szczelnie zamknij i dokładnie wymieszaj całą zawartość torby.
4. Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do tego dania. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki umyć również pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
5. Wlej połowę porcji oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej ją i ułóż udka z kurczaka, potrząsając nadmiar panierki. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie przenieś smażone uda na czysty talerz.
6. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, na której smażono kurczaka, i dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 5 minut na średnim ogniu, aż będą złote. Następnie doda  pokrojone pieczarki i czosnek na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby będą gotowe. Następnie włóż wcześniej smażone udka z kurczaka na patelnię. Wlej wytrawne białe wino i gotuj, aż alkohol prawie cały wyparuje.
7. Zdejmij patelnię z udkami z kurczaka z ognia i przenieś wszystko do naczynia do pieczenia, zalej bulionem z kurczaka. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz naczynie przez około 40-45 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.
8. Wlej ciężką śmietanę do miski i włóż żółtka. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie i dodaj trochę świeżego estragonu. Wlać powstałą mieszaninę do rondla i postawić na małym ogniu. Gotuj mieszaninę, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Na koniec wlej sok z cytryny.
9. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij naczynie z piekarnika i polej je kremowym sosem. Dopraw gałązkami tymianku na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g