Ciasto Porzeczkowe

biszkoptowe ciasto czekoladowe z kwaśną jagodą i kwaśną śmietaną. Wspaniałe ciasto na domowe przyjęcie herbaciane. Zwiewna lekkość biszkoptu doskonale komponuje się z kremem i nadzieniem. Smak umiarkowanie słodki, kwaskowatość jagód ożywia kremowy posmak. Składnik jagodowy można dowolnie zmieniać, przygotowanie jest dość proste.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 63 % 29 g
236 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj żywność, do ciasta Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Przecier jagodowy jest również dostępny z wyprzedzeniem. Ale trzymaj śmietanę, śmietanę i trzepaczki w chłodzie do pożądanego momentu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wymieszaj suche składniki: dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przesiać do głębokiej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj szczyptę soli i cukru, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj szklankę lekko podgrzanego mleka, mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj bezwonny olej roślinny, dokładnie wymieszaj. Oddzielnie wymieszaj jajka i dodaj do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto okaże się płynne i pojawią się bąbelki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj formularz z wyprzedzeniem. Na dzielonym dnie przykryj pergaminem. Nawet jeśli pergamin jest wysokiej jakości, zawsze lekko smaruję dno olejem roślinnym. Nie smaruję boków formy, więc łatwiej jest podnieść biszkopt. Mam kształt d 23 cm, jeśli użyjesz kształtu 18-20 cm, ciasta będą grubsze, a ciasto wyższe. Nie powinieneś brać więcej niż 23 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto natychmiast ostrożnie wlej do formy i lekko przekręć, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Ta technika pomaga również uniknąć pojawienia się zjeżdżalni, co często zdarza się w przypadku ciasta. Przykryj formę folią, aby na wierzchu nie pojawiła się gęsta skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w nagrzanym piekarniku, t 180&039; 30 minut pod folią, następnie zdjąć i jeszcze 10 minut, aż do ugotowania. / Ostrożnie zamknij drzwi piekarnika i nie otwieraj przed czasem/. Sprawdź wykałaczką, wyszedł suchy-gotowy . Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut w formie, a następnie przeciągnij wzdłuż boku cienkim nożem, otwórz formę i wyjmij ją.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć biszkopt na ruszt, oddziel pergamin od dna i pozostaw do ostygnięcia bez przykrycia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie pokrój na dwa lub trzy ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotowanie śmietany i śmietany. Cukier puder przekrój na pół. Dodaj jedną część do ważonej śmietany i po prostu wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj drugą połowę, ubijając bardzo zimną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta. Miska do ubijania powinna być sucha i czysta, a trzepaczki powinny być lepiej schłodzone, w przeciwnym razie śmietana się nie ubije. Połącz bitą śmietanę w 3 dawkach ze śmietaną, delikatnie wymieszaj, od dołu do góry. Schłodzić krem przez 20 minut, stanie się grubszy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Składanie ciasta. Na dnie płaskiego talerza lub specjalnego podkładu kładziemy odrobinę kremu, pocieramy go i kładziemy ciasto, aby się nie poruszyło. Nakładamy warstwę porzeczek, a następnie warstwę kremu. Na wierzchu drugie ciasto i powtórz warstwy jagód i śmietany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij górne ciasto i boki kremem. Nałóż puree jagodowe na wierzch kroplami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Użyj łyżki lub szpikulca, aby wykonać dowolne plamy , gdy są-udekoruj jagodą lub według własnego uznania. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin do impregnacji, możesz na noc.

takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem. Możesz również przygotować tylko biszkopt z wyprzedzeniem, a następnie ostudzić, zapakować do torby lub folii i włożyć do lodówki. Biszkopt stanie się gęstszy i łatwiej będzie go ciąć na ciastach.

krem można przygotować tylko ze śmietaną: wymieszaj 400 g kwaśnej śmietany trzepaczką z 1/2 szklanki cukru i trzymaj w lodówce. Tutaj nie musisz niczego ubijać i wszystko się ułoży, ta opcja jest dobra dla początkujących kucharzy i dzieci, a smak będzie również doskonały.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy