skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj żywność, do ciasta Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Przecier jagodowy jest również dostępny z wyprzedzeniem. Ale trzymaj śmietanę, śmietanę i trzepaczki w chłodzie do pożądanego momentu.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Wymieszaj suche składniki: dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Następnie przesiać do głębokiej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj szczyptę soli i cukru, wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj szklankę lekko podgrzanego mleka, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Następnie dodaj bezwonny olej roślinny, dokładnie wymieszaj. Oddzielnie wymieszaj jajka i dodaj do ciasta.
Krok 6:
Ciasto okaże się płynne i pojawią się bąbelki.
Krok 7:
Przygotuj formularz z wyprzedzeniem. Na dzielonym dnie przykryj pergaminem. Nawet jeśli pergamin jest wysokiej jakości, zawsze lekko smaruję dno olejem roślinnym. Nie smaruję boków formy, więc łatwiej jest podnieść biszkopt. Mam kształt d 23 cm, jeśli użyjesz kształtu 18-20 cm, ciasta będą grubsze, a ciasto wyższe. Nie powinieneś brać więcej niż 23 cm.
Krok 8:
Gotowe ciasto natychmiast ostrożnie wlej do formy i lekko przekręć, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Ta technika pomaga również uniknąć pojawienia się zjeżdżalni, co często zdarza się w przypadku ciasta. Przykryj formę folią, aby na wierzchu nie pojawiła się gęsta skorupa.
Krok 9:
Piec w nagrzanym piekarniku, t 180&039; 30 minut pod folią, następnie zdjąć i jeszcze 10 minut, aż do ugotowania. / Ostrożnie zamknij drzwi piekarnika i nie otwieraj przed czasem/. Sprawdź wykałaczką, wyszedł suchy-gotowy . Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut w formie, a następnie przeciągnij wzdłuż boku cienkim nożem, otwórz formę i wyjmij ją.
Krok 10:
Odwróć biszkopt na ruszt, oddziel pergamin od dna i pozostaw do ostygnięcia bez przykrycia.
Krok 11:
Następnie pokrój na dwa lub trzy ciasta.
Krok 12:
Przygotowanie śmietany i śmietany. Cukier puder przekrój na pół. Dodaj jedną część do ważonej śmietany i po prostu wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj drugą połowę, ubijając bardzo zimną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta. Miska do ubijania powinna być sucha i czysta, a trzepaczki powinny być lepiej schłodzone, w przeciwnym razie śmietana się nie ubije. Połącz bitą śmietanę w 3 dawkach ze śmietaną, delikatnie wymieszaj, od dołu do góry. Schłodzić krem przez 20 minut, stanie się grubszy.
Krok 13:
Składanie ciasta. Na dnie płaskiego talerza lub specjalnego podkładu kładziemy odrobinę kremu, pocieramy go i kładziemy ciasto, aby się nie poruszyło. Nakładamy warstwę porzeczek, a następnie warstwę kremu. Na wierzchu drugie ciasto i powtórz warstwy jagód i śmietany.
Krok 14:
Zamknij górne ciasto i boki kremem. Nałóż puree jagodowe na wierzch kroplami.
Krok 15:
Użyj łyżki lub szpikulca, aby wykonać dowolne plamy , gdy są-udekoruj jagodą lub według własnego uznania. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin do impregnacji, możesz na noc.
takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem. Możesz również przygotować tylko biszkopt z wyprzedzeniem, a następnie ostudzić, zapakować do torby lub folii i włożyć do lodówki. Biszkopt stanie się gęstszy i łatwiej będzie go ciąć na ciastach.
krem można przygotować tylko ze śmietaną: wymieszaj 400 g kwaśnej śmietany trzepaczką z 1/2 szklanki cukru i trzymaj w lodówce. Tutaj nie musisz niczego ubijać i wszystko się ułoży, ta opcja jest dobra dla początkujących kucharzy i dzieci, a smak będzie również doskonały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Krem 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g