skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto z czerwonymi gruszkami na sfermentowanym produkcie mlecznym "Snowball", potrzebujemy: mąki," Snowball", dużych wybranych jaj, cukru, dojrzałej soczystej pachnącej gruszki, oleju roślinnego i proszku do pieczenia.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Połącz żółtka, cukier i olej roślinny. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 4:
Wlej "Śnieżkę" i jeszcze raz ubij.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Mąkę włożyć do ubitych żółtek i jeszcze raz ubić.
Krok 6:
Ubij białka osobno w bujną, gęstą masę.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj białka z ciastem, mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu.
Krok 8:
Otrzymasz jednorodne, przewiewne ciasto.
Krok 9:
Gruszki umyć, osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki.
Krok 10:
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż część ciasta. Ułóż plasterki gruszki na wierzchu.
Krok 11:
Wlać pozostałe ciasto. Piec ciasto przez około 30 minut w 180°C. Lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Pozostaw gotowe ciasto w schłodzonym piekarniku na 15 minut. Smacznego!
cukry można umieścić jeszcze mniej niż w przepisie. & laquo;Śnieżka & raquo; i tak jest słodkawa, więc i tak nie będzie bez smaku babeczki. Ale nadmiar cukru może zepsuć smak gotowych wypieków.
oprócz gruszek możesz użyć ulubionych owoców lub jagód, na przykład truskawek, porzeczek, wiśni, moreli. Jabłka też są w porządku, ale soczyste i pokrojone w cienkie plasterki, aby upiec w pół godziny.
im bardziej aromatyczna jest gruszka, tym smaczniejsza jest babeczka. Dlatego do przepisu lepiej jest używać odmian takich jak konferencja lub sezonowe czerwone gruszki. Musisz tylko wybrać owoce, które nie są twarde. Ciasto nie piecze się długo,więc twarde gruszki nie będą miały czasu na upieczenie i nadanie mu smaku. Jeśli skórka owoców jest twarda, najlepiej ją odciąć.
możesz podać taką babeczkę z herbatą, kawą. Pyszne z ciepłym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g