skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser z płatków owsianych? Banany obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i zmiażdżyć widelcem, aż będą puree.
Krok 2:
Dodaj płatki owsiane do bananów. Lepiej wybrać płatki owsiane instant (Klasa nr 3). Takie płatki mają najcieńszą strukturę, dlatego są odpowiednie nawet dla dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem i chorobami przewodu pokarmowego. Kosze z takich płatków są bardzo delikatne i miękkie.
Krok 3:
Dodaj płynny miód, lepiej dodaj kwiatowy. Lepiej unikać ciemnych odmian miodu (gryka, wrzos, kasztan i inne), ponieważ takie odmiany miodu mają bogaty smak z pikantną goryczką.
Krok 4:
Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 5:
Następnie musisz przygotować formy. Możesz użyć silikonowych naczyń do pieczenia lub teflonu. Jeśli formy są teflonowe, należy je nasmarować pędzlem do ciasta olejem roślinnym.
Krok 6:
Włóż masę miodowo-owsianą do każdej formy i za pomocą łyżeczki uformuj kosze, uformuj dno i boki. Włóż Kosze do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz je przez 20 minut.
Krok 7:
Przygotuj śmietanę: włóż śmietanę do miski, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym o mniejszej zawartości tłuszczu.
Krok 8:
Po upływie czasu wyjmij z piekarnika teflonowe formy z wypiekanymi koszami i ostudź je. Ostrożnie uwolnij schłodzone kosze z form. Napełnij kosze kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Na wierzch kwaśnej śmietany ułóż owoce w puszkach (mam tropikalny koktajl), polej syropem jagodowym i posyp gorzką czekoladą startą na drobnej tarce.
płatki owsiane są hitem wśród dziewcząt, które podążają za swoją sylwetką, ponieważ mają niezbędne wolne węglowodany, a 100 gramów płatków owsianych zawiera 18% dziennej wartości białka. Ponadto płatki owsiane są z powodzeniem stosowane we współczesnej kuchni: dodaje się je do ciasta na maślane wypieki, ciasteczka, babeczki, można przygotować naleśniki i naleśniki z płatków owsianych, a także płatki owsiane można wykorzystać do panierowania ryb, warzyw i kotletów. Dziś proponuję przepis na koszyczki miodowo-owsiane z owocami w puszkach. W sezonie letnim zamiast owoców w puszkach lepiej wybrać świeże jagody, takie jak maliny, truskawki i jagody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g