deser owsiany koszyczki z owocami

Łatwy i szybki w przygotowaniu i bardzo efektowny. Deser z płatków owsianych koszyczki z owocami przypadną do gustu każdemu. Możesz wziąć dowolne owoce według własnego gustu, możesz świeże, mrożone lub w puszkach. Przyprawy są również dowolne do smaku.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 81 % 44 g
241 kcal
IG: 11 / 51 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z płatków owsianych? Banany obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i zmiażdżyć widelcem, aż będą puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj płatki owsiane do bananów. Lepiej wybrać płatki owsiane instant (Klasa nr 3). Takie płatki mają najcieńszą strukturę, dlatego są odpowiednie nawet dla dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem i chorobami przewodu pokarmowego. Kosze z takich płatków są bardzo delikatne i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj płynny miód, lepiej dodaj kwiatowy. Lepiej unikać ciemnych odmian miodu (gryka, wrzos, kasztan i inne), ponieważ takie odmiany miodu mają bogaty smak z pikantną goryczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musisz przygotować formy. Możesz użyć silikonowych naczyń do pieczenia lub teflonu. Jeśli formy są teflonowe, należy je nasmarować pędzlem do ciasta olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż masę miodowo-owsianą do każdej formy i za pomocą łyżeczki uformuj kosze, uformuj dno i boki. Włóż Kosze do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz je przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj śmietanę: włóż śmietanę do miski, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym o mniejszej zawartości tłuszczu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu wyjmij z piekarnika teflonowe formy z wypiekanymi koszami i ostudź je. Ostrożnie uwolnij schłodzone kosze z form. Napełnij kosze kwaśną śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch kwaśnej śmietany ułóż owoce w puszkach (mam tropikalny koktajl), polej syropem jagodowym i posyp gorzką czekoladą startą na drobnej tarce.

płatki owsiane są hitem wśród dziewcząt, które podążają za swoją sylwetką, ponieważ mają niezbędne wolne węglowodany, a 100 gramów płatków owsianych zawiera 18% dziennej wartości białka. Ponadto płatki owsiane są z powodzeniem stosowane we współczesnej kuchni: dodaje się je do ciasta na maślane wypieki, ciasteczka, babeczki, można przygotować naleśniki i naleśniki z płatków owsianych, a także płatki owsiane można wykorzystać do panierowania ryb, warzyw i kotletów. Dziś proponuję przepis na koszyczki miodowo-owsiane z owocami w puszkach. W sezonie letnim zamiast owoców w puszkach lepiej wybrać świeże jagody, takie jak maliny, truskawki i jagody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy