skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady.
Krok 2:
Najpierw przygotuj mieszankę jajeczną: aby to zrobić, ubij jajka kurze z cukrem i solą mikserem.
Krok 3:
W małej kadzi rozłóż gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuść ją w łaźni parowej. W innej małej kadzi na małym ogniu rozpuść masło, wlej je i mieszankę jajeczną do rozpuszczonej czekolady i dobrze zagniataj, aż będzie gładka.
Krok 4:
W częściach zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dokładnie zagniatając ciasto. W wyniku ugniatania ciasto nie powinno być gęste, miękkie w konsystencji, ale jednocześnie nie powinno rozprzestrzeniać się na pojemniku. Przykryj pojemnik powstałym ciastem folią spożywczą i włóż do lodówki na półtorej godziny.
Krok 5:
Po półtorej godzinie wyjmujemy pojemnik z ciastem z lodówki, za pomocą łyżki stołowej bierzemy około 50-60 gramów ciasta czekoladowego i formujemy przyszłe ciasteczka w postaci kulek.
Krok 6:
Rzuć każdą kulkę w cukier puder i przenieś na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami czekoladowymi do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i pieczemy przez 15 minut.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciastka powiększą się i pękną. W ten sposób na ciasteczkach powstaje efekt craquelure. Aby Tekstura dekoracyjnych pęknięć była bardziej widoczna, gotowe schłodzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
to czekoladowe ciastko zawdzięcza swoją nazwę typowym pęknięciom, które tworzą się na ciastku podczas pieczenia. Ogólnie rzecz biorąc, słowo craquelure oznacza z reguły pęknięcia warstwy farby na płótnach malarskich i na lakierach podczas procesu starzenia. Ale obecne gotowanie też nie stoi w miejscu. Współcześni szefowie kuchni i zwykłe gospodynie domowe dekorują swoje desery krakelurą. Czekoladowy smak tych ciasteczek można zmieniać, wybierając gorzką czekoladę o dużej lub mniejszej zawartości kakao. Aby uzyskać bogatszy smak, lepiej wybrać czekoladę z 70% zawartością kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g