ciasteczka z kawałkami czekolady

bardzo bogaty smak prawdziwej gorzkiej czekolady!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 68 % 52 g
370 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj mieszankę jajeczną: aby to zrobić, ubij jajka kurze z cukrem i solą mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej kadzi rozłóż gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuść ją w łaźni parowej. W innej małej kadzi na małym ogniu rozpuść masło, wlej je i mieszankę jajeczną do rozpuszczonej czekolady i dobrze zagniataj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W częściach zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dokładnie zagniatając ciasto. W wyniku ugniatania ciasto nie powinno być gęste, miękkie w konsystencji, ale jednocześnie nie powinno rozprzestrzeniać się na pojemniku. Przykryj pojemnik powstałym ciastem folią spożywczą i włóż do lodówki na półtorej godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po półtorej godzinie wyjmujemy pojemnik z ciastem z lodówki, za pomocą łyżki stołowej bierzemy około 50-60 gramów ciasta czekoladowego i formujemy przyszłe ciasteczka w postaci kulek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rzuć każdą kulkę w cukier puder i przenieś na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami czekoladowymi do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i pieczemy przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciastka powiększą się i pękną. W ten sposób na ciasteczkach powstaje efekt craquelure. Aby Tekstura dekoracyjnych pęknięć była bardziej widoczna, gotowe schłodzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

to czekoladowe ciastko zawdzięcza swoją nazwę typowym pęknięciom, które tworzą się na ciastku podczas pieczenia. Ogólnie rzecz biorąc, słowo craquelure oznacza z reguły pęknięcia warstwy farby na płótnach malarskich i na lakierach podczas procesu starzenia. Ale obecne gotowanie też nie stoi w miejscu. Współcześni szefowie kuchni i zwykłe gospodynie domowe dekorują swoje desery krakelurą. Czekoladowy smak tych ciasteczek można zmieniać, wybierając gorzką czekoladę o dużej lub mniejszej zawartości kakao. Aby uzyskać bogatszy smak, lepiej wybrać czekoladę z 70% zawartością kakao.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy