delikatny suflet wątrobowy na śmietanie

bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe danie! Delikatny, przewiewny suflet wątrobowy. Proste i bardzo zdrowe danie.
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 38 % 10 g
134 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest obranie cebuli, drobno posiekanie. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Następnie stawiamy patelnię na dużym ogniu, czekamy, aż się nagrzeje. Wlej trochę oleju roślinnego, olej również powinien się rozgrzać. Rozłóż cebulę i marchewkę. Smażyć przez kilka minut do miękkości. Około dwóch do trzech minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przejdźmy do jajek. Ostrożnie oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wątrobę do miski blendera (możesz wziąć dowolną wątrobę, użyłem indyka, nie jest duży, więc nawet go nie pokroiłem. Jeśli używasz wołowiny, pokrój ją na małe kawałki). Tam wysyłamy ząbek czosnku, żółtka i śmietanę (śmietanę można wziąć dowolną zawartość tłuszczu lub zastąpić mlekiem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysyłamy tam smażoną cebulę z marchewką i wszystko dobrze siekamy, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę zmielonego czarnego pieprzu do powstałego mięsa mielonego. Sól do smaku. I mąki. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A do białek należy dodać szczyptę soli i ubić na gęste szczyty. Białka ubite osobno sprawią, że suflet będzie bardziej delikatny i przewiewny. Dodaj je do testu z wątroby i delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. I wlej do niego powstałe ciasto. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Pieczemy przez około czterdzieści minut.

wątroba jest bardzo przydatnym produktem, ponieważ zawiera w swoim składzie wiele przydatnych witamin i pierwiastków śladowych. Lekarze zdecydowanie zalecają go do diety i żywności dla niemowląt. Proponuję prosty sposób przygotowania dietetycznej wątroby. Mianowicie przygotuj pieczony suflet wątrobowy. Bardzo często potrawy z wątroby są suche, ponieważ wątroba jest bardzo kapryśnym produktem. Jest bardzo łatwy do przeżycia, przesuszony. Suflet wątrobowy według tego przepisu okazuje się smaczny, satysfakcjonujący, miękki, delikatny, soczysty, całkowicie nie suchy. Idealny do jedzenia dla niemowląt i dla tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania. Zdecydowanie radzę przygotować suflet wątrobowy według mojego przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy