skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest obranie cebuli, drobno posiekanie. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Następnie stawiamy patelnię na dużym ogniu, czekamy, aż się nagrzeje. Wlej trochę oleju roślinnego, olej również powinien się rozgrzać. Rozłóż cebulę i marchewkę. Smażyć przez kilka minut do miękkości. Około dwóch do trzech minut.
Krok 2:
Następnie przejdźmy do jajek. Ostrożnie oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Włóż wątrobę do miski blendera (możesz wziąć dowolną wątrobę, użyłem indyka, nie jest duży, więc nawet go nie pokroiłem. Jeśli używasz wołowiny, pokrój ją na małe kawałki). Tam wysyłamy ząbek czosnku, żółtka i śmietanę (śmietanę można wziąć dowolną zawartość tłuszczu lub zastąpić mlekiem).
Krok 4:
Wysyłamy tam smażoną cebulę z marchewką i wszystko dobrze siekamy, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj trochę zmielonego czarnego pieprzu do powstałego mięsa mielonego. Sól do smaku. I mąki. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby nie było grudek.
Krok 6:
A do białek należy dodać szczyptę soli i ubić na gęste szczyty. Białka ubite osobno sprawią, że suflet będzie bardziej delikatny i przewiewny. Dodaj je do testu z wątroby i delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. I wlej do niego powstałe ciasto. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Pieczemy przez około czterdzieści minut.
wątroba jest bardzo przydatnym produktem, ponieważ zawiera w swoim składzie wiele przydatnych witamin i pierwiastków śladowych. Lekarze zdecydowanie zalecają go do diety i żywności dla niemowląt. Proponuję prosty sposób przygotowania dietetycznej wątroby. Mianowicie przygotuj pieczony suflet wątrobowy. Bardzo często potrawy z wątroby są suche, ponieważ wątroba jest bardzo kapryśnym produktem. Jest bardzo łatwy do przeżycia, przesuszony. Suflet wątrobowy według tego przepisu okazuje się smaczny, satysfakcjonujący, miękki, delikatny, soczysty, całkowicie nie suchy. Idealny do jedzenia dla niemowląt i dla tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania. Zdecydowanie radzę przygotować suflet wątrobowy według mojego przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g