skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić risotto w powolnej kuchence? Zacznijmy gotowanie od przygotowania niezbędnych składników. Zwracam uwagę, że ilość ryżu i wody mierzy się w szklankach do multicookera.
Krok 2:

Oczyść pieczarki z folii i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:

Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:

Pokrój pierś z kurczaka na kawałki.
Krok 5:

Zacznij robić risotto. Wlej olej słonecznikowy do miski wolnowaru i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty w trybie "smażenia".
Krok 6:

Dodaj grzyby do cebuli i smaż w tym samym trybie & quot; smażenie & quot; 7 minut.
Krok 7:

Włóż kurczaka pokrojonego na kawałki do miski multicookera i kontynuuj smażenie w trybie "smażenia"przez kolejne 7 minut.
Krok 8:

Dodaj umyty ryż i wino do wolnowaru i w trybie "smażenia" odparuj wino (4 minuty).
Krok 9:

Włóż wodę i sól do miski wolnowaru. Włącz tryb " Ryż " na 20 minut.
Krok 10:

Pyszne i aromatyczne risotto jest gotowe. Podawaj i ciesz się smakiem.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g

