risotto w powolnej kuchence

pyszne i satysfakcjonujące danie z ryżu na lunch lub kolację! Risotto to jedna z najpopularniejszych potraw we Włoszech i doskonały wybór dla wszystkich miłośników pysznego ryżu. W risotto można użyć mięsa, grzybów, owoców morza, warzyw lub suszonych owoców. Istnieje wiele przepisów na risotto, ale proponuję ugotować to danie w powolnej kuchence z dodatkiem pieczarek i kawałków kurczaka.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 78 % 25 g
145 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić risotto w powolnej kuchence? Zacznijmy gotowanie od przygotowania niezbędnych składników. Zwracam uwagę, że ilość ryżu i wody mierzy się w szklankach do multicookera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść pieczarki z folii i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pierś z kurczaka na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij robić risotto. Wlej olej słonecznikowy do miski wolnowaru i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty w trybie "smażenia".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do cebuli i smaż w tym samym trybie & quot; smażenie & quot; 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kurczaka pokrojonego na kawałki do miski multicookera i kontynuuj smażenie w trybie "smażenia"przez kolejne 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj umyty ryż i wino do wolnowaru i w trybie "smażenia" odparuj wino (4 minuty).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wodę i sól do miski wolnowaru. Włącz tryb " Ryż " na 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pyszne i aromatyczne risotto jest gotowe. Podawaj i ciesz się smakiem.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy