skład / składniki
metoda gotowania
1. Połóż rybę na patelni o odpowiedniej wielkości ,wlej wodę (potrzebujesz tylko tyle wody, aby całkowicie przykryła rybę, ale nie więcej). Dodaj do garnka liść laurowy i groszek czarnego pieprzu, sól do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i umieść na średnim ogniu, zagotuj zawartość. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj rybę do miękkości (10 minut). Gotową rybę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia bez wyjmowania jej z patelni.
2. Gdy ryba ostygnie, przygotuj pozostałe składniki:
- usuwamy kiszoną kapustę z solanki i kroimy na małe kawałki (jeśli kapusta jest zakwaszona wraz z startą marchewką jak moja-nie jest straszne, nie zepsuje smaku, ale doda jasnych kolorów do gotowego dania ) ,
- oczyść ugotowane jajko, oddziel białko od żółtka (kroimy białko w średniej wielkości kostkę tej samej wielkości i odkładamy żółtko na bok),
- moja rzodkiewka, odetnij nadmiar z obu stron, pokrój w taką samą kostkę, jak pokrojone białko,
- myjemy cebulę, suszymy ręcznikiem, drobno siekamy, odkładamy dwie trzecie do miski, wlewamy sól, po czym zgniatamy cebulę drewnianym tłuczkiem.
3. Włóż żółtko do osobnego pojemnika, dodaj do niego musztardę, trochę soli, cukier (jeśli kwas chlebowy jest słodki, nie można dodać cukru). Wszystko dokładnie pocieramy, a następnie hodujemy kwas chlebowy.
4. Schłodzoną rybę wyjmujemy z bulionu, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na średniej wielkości kawałki. Zasadniczo kawałki mogą być dowolne - zarówno małe, jak i duże. Tutaj lepiej skupić się na swoim guście.
5. W porcjowanych talerzach kładziemy cebulę rozgniecioną solą, układamy na niej jajka, a następnie posiekaną kapustę i rzodkiewkę, ryby. Wszystkie składniki równomiernie rozprowadzamy na dwie porcje.
6. Wlej mieszaninę kwasu chlebowego z żółtkiem i musztardą do talerzy, dopraw gotową okroshkę kwaśną śmietaną, posyp pozostałą zieloną cebulą na wierzchu i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g
- Wobla suszona - 235 kcal/100g