skład / składniki
metoda gotowania
1. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z wcześniej umytej cytryny. Ważne jest, aby usunąć skórkę spiralnie, chwytając białą część o tej samej grubości co skórka.
2. Wlej wodę do rondla (około 400 ml), Wyślij do ognia, zagotuj. Rozłóż skórkę we wrzącej wodzie, blanszuj przez 1 minutę, następnie spuść wodę i powtórz proces trzy razy, aby pozbyć się nieodłącznej goryczy.
3. Po manipulacji skórką wlej cukier (3/4 porcji) do rondla, zalej wodą (200 ml), Wyślij do małego ognia, zagotuj, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Rozłóż skórkę w syropie, zmniejsz ogień do najniższego, gotuj, aż stanie się miękka i półprzezroczysta.
5. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy spirale cytryny na ruszt, pozostawiamy do wyschnięcia i ostygnięcia. Syrop może być używany do innych celów kulinarnych i jest bardzo aromatyczny.
posyp smakołyk pozostałym cukrem i podawaj, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g