oczywiście korzyści z takiej zupy zostaną określone przez obecność lub brak innych składników.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na zupy bez ziemniaków:
| Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
|---|---|---|---|---|
| cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
| marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
| pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
| masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
| pietruszka | 45 | 3.7 | 0.4 | 7.6 |
życie bez ziemniaków niewiele osób może dziś sobie wyobrazić, prawda? Ale nie najodleglejszym naszym przodkom udało się jakoś bez niej żyć i gotować wspaniałe potrawy. Prawie wszystkie rosyjskie zupy, kapuśniak i zupy gotowano bez użycia tego warzywa. Głównymi składnikami w tamtych czasach były kapusta i rzepa. Zwolennicy diety wolą obejść się bez ziemniaków nie tylko w pierwszych, ale także w drugich daniach. Ze względu na wysoką zawartość skrobi i podwyższony indeks glikemiczny. A chęć zdobycia przepisów na zupę bez ziemniaków jest mile widziana!
Jak zastąpić ziemniaki w zupie
co można włożyć do zupy zamiast ziemniaków? Dowolne warzywa do wyboru. Jeśli jednak skupisz się na fakturze i gęstości tej rośliny okopowej, jej doskonałym zamiennikiem będą:
- kalafior
- rzepa
- Dynia
- cukinia
- korzeń selera
- biała fasola
możesz gotować zupę bez ziemniaków na bazie zbóż (kasza gryczana, kasza manna, ryż, proso), wermiszel i mały makaron w postaci pierścieni, muszli, kwiatów. Gotuje się jak każdą inną zupę - na bulionie warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Nawiasem mówiąc, bardzo interesujące & bdquo;brzmią & rdquo; świeże ogórki w pierwszych daniach. I zielony groszek w puszkach.
pięć najszybszych przepisów na zupę bez ziemniaków:
| nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
|---|---|---|---|
| zupa wakame | 5 min | 20 | +67 |
| zwykły zimny burak na kefirze | 5 min | 37 | +20 |
| zupa ogórkowa | 10 min | 80 | +46 |
| zupa z kwaśnego mleka | 10 min | 152 | +27 |
| zupa mleczna z makaronem dla dziecka | 10 min | 106 | +172 |
jeśli gotujesz zupę puree, jej podstawą może być groszek, fasola, soczewica, Dowolna fasola, dynia, kapusta z kwiatostanami, takimi jak brokuły. Danie wyjdzie obfite, pełne witamin i pierwiastków śladowych. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie ziemniaków bułką tartą lub krakersami dodanymi bezpośrednio do talerza przed jedzeniem.