Zupa pomidorowa gazpacho

nie można oderwać się już po pierwszej łyżce! Szybko i doskonale gasi pragnienie w upalny dzień. Ta zimna zupa pomidorowa gazpacho ma wiele różnych warzyw, a przygotowanie nie jest trudne:
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
65 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
1. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Umyj pietruszkę, posiekaj, pozostawiając trochę do dekoracji. 

2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, zmiel z 1 łyżką .solą i pietruszką. Dodaj oliwkę.masło, wymieszać. Cebulę obrać, posiekać, zalać octem. 

3. Nasmaruj paprykę olejem, piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 g.Wyjąć, przykryć folią. Następnie zdejmij skórę i usuń sierść. Ogórki obrać, drobno posiekać.

4. Włóż wszystkie warzywa, cebulę, czosnek z natką pietruszki do blendera, posiekaj. Na koniec dodaj 1-1, 5 stosu. zimnej przegotowanej wody, wymieszać. Zupa powinna być średnio gęsta. Wstaw do lodówki do ostygnięcia lub dodaj lód.

5. Podawaj zupę pomidorową gazpacho w taralkach lub szerokich szklankach z grzankami z białego chleba, ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy