zupa pomidorowa gazpacho
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Umyj pietruszkę, posiekaj, pozostawiając trochę do dekoracji.
2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, zmiel z 1 łyżką .solą i pietruszką. Dodaj oliwkę.masło, wymieszać. Cebulę obrać, posiekać, zalać octem.
3. Nasmaruj paprykę olejem, piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 g.Wyjąć, przykryć folią. Następnie zdejmij skórę i usuń sierść. Ogórki obrać, drobno posiekać.
4. Włóż wszystkie warzywa, cebulę, czosnek z natką pietruszki do blendera, posiekaj. Na koniec dodaj 1-1, 5 stosu. zimnej przegotowanej wody, wymieszać. Zupa powinna być średnio gęsta. Wstaw do lodówki do ostygnięcia lub dodaj lód.
5. Podawaj zupę pomidorową gazpacho w taralkach lub szerokich szklankach z grzankami z białego chleba, ziołami.
2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, zmiel z 1 łyżką .solą i pietruszką. Dodaj oliwkę.masło, wymieszać. Cebulę obrać, posiekać, zalać octem.
3. Nasmaruj paprykę olejem, piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 g.Wyjąć, przykryć folią. Następnie zdejmij skórę i usuń sierść. Ogórki obrać, drobno posiekać.
4. Włóż wszystkie warzywa, cebulę, czosnek z natką pietruszki do blendera, posiekaj. Na koniec dodaj 1-1, 5 stosu. zimnej przegotowanej wody, wymieszać. Zupa powinna być średnio gęsta. Wstaw do lodówki do ostygnięcia lub dodaj lód.
5. Podawaj zupę pomidorową gazpacho w taralkach lub szerokich szklankach z grzankami z białego chleba, ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g

