Istnieje wiele przepisów na jego stworzenie, ale jedna zasada pozostaje taka sama: zupę podaje się prosto z lodówki. Gazpacho jest całkowicie nieskomplikowane w przygotowaniu, ale należy przestrzegać kolejności dodawania składników i specyfiki mieszania. Metody tworzenia tej zupy są tak różne, że często uzyskuje się ją w różnych odcieniach: czerwonym, białym, a nawet zielonym. Wszystko zależy od kombinacji i proporcji użytych produktów. Zupa puree staje się czerwona dzięki dodaniu pomidorów.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
biały chleb | 266 | 7.6 | 3.3 | 48.2 |
aby uzyskać jasnoczerwony odcień, należy je pokonać w blenderze z dużą prędkością. Aby uzyskać zielonkawy kolor, możesz dodać paprykę, cebulę, pietruszkę, koperek i różne przyprawy, ale będziesz musiał zrezygnować z pomidorów. Cóż, białe gazpacho uzyskuje się w przypadku migdałów i orzechów pinii. Aby danie było szczególnie smaczne, po wymieszaniu wszystkich składników należy je przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby smaki ziół, przypraw i warzyw się otworzyły, a temperatura stała się idealna.