Gazpaccio
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
dojrzałe pomidory w jaskrawoczerwonym kolorze parzymy wrzącą wodą, aby łatwiej było usunąć skórkę. Następnie wybieramy największy z nich i przecieramy przez sito wraz z namoczonym białym chlebem, z którego najpierw trzeba odciąć skórkę. Jeśli nie podoba Ci się proces wycierania przez sito, możesz zastąpić go mikserem lub kombajnem. Następnie weź majonez, ocet, oliwę z oliwek (około trzech łyżek), dobrze wymieszaj i wlej masę pomidorów i chleba. Obierz ogórek. Przepis sugerował, aby oczyścić go również z nasion, ale po prostu wyciąłem środek cienkim nożem. Pomidory musimy również pozbyć się nasion. Wszystko to następnie kroimy w małe kostki i dodajemy do mieszanki Chlebowo-pomidorowej. Pokrój również słodką czerwoną paprykę w kostkę i włóż do naszego gazpaccio. Czosnek wciskamy w prasę czosnkową i kładziemy za pieprzem. Zupę wysyłamy do lodówki na godzinę, podajemy doprawioną świeżymi ziołami i kostkami lodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g