klasyczna zupa pomidorowa gazpacho
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
głównym składnikiem są pomidory-blanszujemy, usuwamy skórę, kroimy i wysyłamy do blendera. Obieramy ogórek, cebulę, paprykę, czosnek – wysyłamy tam. Chleb zanurzamy w wodzie, rozkładamy na kawałki-w blenderze. W ten sposób szlifujemy wszystko. Posyp oliwą z oliwek, wyciśnij sok z cytryny, sól, pieprz (na pewno dużo pieprzu!), dokładnie wymieszaj. Wzywamy wszystkich do stołu, dopiero wtedy wyjmujemy pokruszony lód, dodajemy go do gazpacho.
tak tanio, szybko, sycąco, smacznie i orzeźwiająco!!
tak tanio, szybko, sycąco, smacznie i orzeźwiająco!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g