gazpacho warzywne z papryką
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
co może smakować lepiej w upalny letni dzień niż orzeźwiająca zimna zupa? Jeśli masz dość okroshki, powinieneś nauczyć się gotować wspaniałe hiszpańskie danie, którego przepis kulinarny przedstawię ci teraz. Tak więc na porządku dziennym mamy gazpacho z warzywami i papryką. Rozpieszczaj taką zupę swojego wiernego, a on będzie ci wdzięczny.
na początek dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy ogórki. Z pomidorów, po dokładnym zalaniu ich wrzącą wodą, usuń skórkę i-najlepiej-pozbądź się ich nasion. W rezultacie powinniśmy mieć tylko miąższ pomidorowy. Pokrój ogórek i paprykę (również obrane z nasion) w zgrabną kostkę i podziel na trzy stosy. Odkładamy jeden stos na bok, a resztę wkładamy do miksera razem z pomidorami i dokładnie miażdżymy, zamieniając w kleik. Dodaj sól, pieprz do smaku i trochę octu. A także ostra papryka i kapary. Możesz również dodać posiekany ząbek czosnku. Mieszamy powstałą masę i rozprowadzamy na patelni. Tam wysyłamy wcześniej odłożone kostki ogórka i pieprzu. Pięknie kroimy: zieloną cebulę, bazylię w kostkę i wkładamy wszystko do naszego gazpacho. Wlej trochę oleju roślinnego, wymieszaj i włóż do lodówki.
nasze orzeźwiające letnie jedzenie jest gotowe. Pozostaje tylko wlać go do talerzy.
na początek dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy ogórki. Z pomidorów, po dokładnym zalaniu ich wrzącą wodą, usuń skórkę i-najlepiej-pozbądź się ich nasion. W rezultacie powinniśmy mieć tylko miąższ pomidorowy. Pokrój ogórek i paprykę (również obrane z nasion) w zgrabną kostkę i podziel na trzy stosy. Odkładamy jeden stos na bok, a resztę wkładamy do miksera razem z pomidorami i dokładnie miażdżymy, zamieniając w kleik. Dodaj sól, pieprz do smaku i trochę octu. A także ostra papryka i kapary. Możesz również dodać posiekany ząbek czosnku. Mieszamy powstałą masę i rozprowadzamy na patelni. Tam wysyłamy wcześniej odłożone kostki ogórka i pieprzu. Pięknie kroimy: zieloną cebulę, bazylię w kostkę i wkładamy wszystko do naszego gazpacho. Wlej trochę oleju roślinnego, wymieszaj i włóż do lodówki.
nasze orzeźwiające letnie jedzenie jest gotowe. Pozostaje tylko wlać go do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g