zupa z puree z cukinii z mozzarellą

Kuchnia Włoska to nie tylko pizza i lasagne! Jest to kulinarny przepis na zupę puree, który równie dobrze nadaje się do spożycia na ciepło lub na zimno. Zupa z puree z cukinii z mozzarellą to idealny letni posiłek.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 19 % 3 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
wymieszaj posiekany ser i łyżkę oliwy z oliwek w misce. Dodaj oregano i sól.
posiekaj cebulę i włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Sól i pieprz cebulę. Przez 5 minut smaż cebulę na złoty kolor. Następnie włóż cukinię na patelnię i smaż je przez kolejne kilka minut ze wszystkich stron.
po lekkim zrumienieniu cukinii Wrzuć bulion warzywny na patelnię, zagotuj i gotuj przez około 10 minut.
gdy cukinia zostanie ugotowana na patelni, zdejmij ją z ognia i ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, przenieś ją do blendera i zamień w jednorodne puree. Jeśli to konieczne, oczywiście sól i pieprz do smaku.
z blendera przelej puree na patelnię i dalej, jeśli ktoś chce gorącej zupy, podgrzej ją, a jeśli jest zimna, ostudź. To kwestia gustu. Przed podaniem zupy puree na stole połóż kawałki sera mozzarella i anchois bezpośrednio na talerzu.
zupa z puree z cukinii z mozzarellą jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy