skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Produkty
Krok 2:
2. Myjemy i czyścimy sandacza
Krok 3:
3. Napełnij słoną wodą i podpal
Krok 4:
4. Gotujemy 30 min
Krok 5:
5. Kroimy ziemniaki, cebulę i zioła
Krok 6:
6. Odcedzamy bulion
Krok 7:
7. Dodaj warzywa do bulionu
Krok 8:
8. Na koniec dodaj pomidory i przyprawy
Krok 9:
9. Doprowadź zupę do wrzenia
Krok 10:
11. Próbować
prosty przepis kulinarny na pyszną zupę z sandacza Rostowskiego, którą można ugotować nawet podczas wędkowania i podróży, nauczyłem się odpoczywając na łonie natury. Najpierw oczyszczam rybę z wnętrzności i łusek, dokładnie myję pod bieżącą wodą. Następnie spłukuję i wkładam do garnka kempingowego. Jeśli dzieje się to w domu, nie ma również problemu, zwykła głęboka emaliowana patelnia również będzie pasować do przygotowania tego jedzenia. Wlać kawałki sandacza lekko osoloną zimną wodą, gotować przez pół godziny na średnim ogniu. W tym czasie udaje mi się obrać ziemniaki i pokroić je w duże kostki, posiekać cebulę i włożyć wszystko do dużej miski w oczekiwaniu na gotowość bulionu. Gdy bulion jest gotowy, przecedzam go przez czystą gazę. Następnie zalać bulionem cebulę i ziemniaki, posypać ziołami i ustawić na wolnym ogniu przez 25 minut. Kiedy zupa z sandacza Rostowskiego jest gotowa na dziesięć minut, wkładam do wywaru umytego pomidora pokrojonego w plasterki, ziarna pieprzu i jeden liść laurowy. Na małym ogniu doprowadzam ucho sandacza do wrzenia. To wszystko, jedzenie jest gotowe, możesz wlać ucho z sandacza do talerzy i dodać trochę roztopionego masła do każdej porcji i pilnie wezwać wszystkich do stołu, aż ucho Rostowskiego ostygnie. Wierni przestrzegający postu będą szczególnie zadowoleni z tego przepisu kulinarnego, ale nie pozostawi obojętnym żadnego z miłośników kuchni rybnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g