skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory do tej zupy lepiej wybrać mięsiste, najmniej wodniste.
Krok 2:
Obierz czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Przykryj cebulę octem. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść ocet.
Krok 3:
Paprykę umyć, osuszyć. Połóż pieprz na blasze do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut.
Krok 4:
Wyjmij gotową paprykę z piekarnika, ostudź i usuń górną skórkę. Następnie pokrój paprykę na pół, usuń nasiona i pokrój miąższ na kawałki.
Krok 5:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć kopru lub kolendry lub wszystkich razem.
Krok 6:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 7:
W misce połącz czosnek, zioła i sól. Zetrzyj wszystko tłuczkiem lub łyżką.
Krok 8:
Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
Krok 9:
Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 10:
Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut. Następnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów.
Krok 11:
Pokrój pomidory na ćwiartki i usuń nasiona. Następnie pokrój miąższ w drobną kostkę. Aby przyspieszyć proces, obrane pomidory można najpierw zmielić w puree mikserem, a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion.
Krok 12:
W misce blendera lub w głębokiej misce umieść pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, marynowaną cebulę, zioła z czosnkiem i olejem.
Krok 13:
Zmiel wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Krok 14:
Wlej zupę do garnka. Wlej 1 szklankę (200-250 ml) zimnej przegotowanej wody i wymieszaj. Dokładna ilość wody zależy od gęstości puree. Woda nie powinna zbytnio rozrzedzać zupy. Wstaw zupę do lodówki na 1 godzinę.
Krok 15:
Schłodzoną zupę wlać do talerzy. Do każdego dodaj grzanki z białego chleba, pokrojone w kostkę ogórki i zioła. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g