gazpacho zupa klasyczna

Spróbuj zrobić tę zupę - wizytówkę Hiszpanii. Zimne zupy nie są u nas tak popularne jak ich gorące odpowiedniki. I zwykle gotujemy je tylko latem, w upale. Jednak zupa gazpacho ze świeżych zmiażdżonych warzyw jest dostępna przez cały rok - w końcu zawiera wiele potrzebnych witamin.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
61 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory do tej zupy lepiej wybrać mięsiste, najmniej wodniste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Przykryj cebulę octem. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść ocet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć, osuszyć. Połóż pieprz na blasze do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotową paprykę z piekarnika, ostudź i usuń górną skórkę. Następnie pokrój paprykę na pół, usuń nasiona i pokrój miąższ na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć kopru lub kolendry lub wszystkich razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz czosnek, zioła i sól. Zetrzyj wszystko tłuczkiem lub łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut. Następnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pomidory na ćwiartki i usuń nasiona. Następnie pokrój miąższ w drobną kostkę. Aby przyspieszyć proces, obrane pomidory można najpierw zmielić w puree mikserem, a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce blendera lub w głębokiej misce umieść pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, marynowaną cebulę, zioła z czosnkiem i olejem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiel wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej zupę do garnka. Wlej 1 szklankę (200-250 ml) zimnej przegotowanej wody i wymieszaj. Dokładna ilość wody zależy od gęstości puree. Woda nie powinna zbytnio rozrzedzać zupy. Wstaw zupę do lodówki na 1 godzinę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Schłodzoną zupę wlać do talerzy. Do każdego dodaj grzanki z białego chleba, pokrojone w kostkę ogórki i zioła. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy