skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania zupy szczawiowej z jajkiem. Możesz ugotować zupę na bulionie z kurczaka lub warzyw, a także na zwykłej wodzie, wtedy będziesz potrzebować dosłownie 20 minut na przygotowanie zupy. W przepisie gotowałem na bulionie.
Krok 2:
Napełnij wstępnie umytego kurczaka lub jego części zimną wodą. Możesz wziąć zestaw do zupy, udka, skrzydła lub grzbiety kurczaka. Postaw patelnię na dużym ogniu, w momencie wrzenia usuń pianę łyżką, lekko Posol, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30-40 minut (do miękkości mięsa).
Krok 3:
Podczas gotowania bulionu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dobrze umyj warzywa w czystej wodzie. Szczaw dokładnie spłucz z obu stron (każdy liść osobno, aby zmyć resztki piasku, ziemi i reszty gruzu). Umyj jajka szczotką, opłucz warzywa pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm.*1 cm.
Krok 5:
Złóż liście szczawiu jeden do jednego, odetnij kilka centymetrów u podstawy, aby pozbyć się łodyg. Następnie pokrój szczaw w cienkie paski (jak na zdjęciu).
Krok 6:
W osobnej głębokiej misce ubij 3 jajka i wymieszaj widelcem.
Krok 7:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce i pokrój cebulę na możliwie najmniejsze kawałki.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, wyślij marchewkę i cebulę do smażenia na dużym ogniu. Nie warto smażyć przez długi czas, dosłownie przez kilka sekund, aż cebula stanie się lekko przezroczysta.
Krok 9:
Usuń mięso i kości z bulionu, Ustaw kuchenkę na maksimum, wyślij ziemniaki do rondla i po ugotowaniu gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości (około 15 minut).
Krok 10:
Dodaj smażenie do garnka, wymieszaj i gotuj przez około 2x - 3x minut.
Krok 11:
Pozostały ostatnie kroki. Ponownie zmaksymalizuj ogień. Wyślij szczaw do zupy, wymieszaj.
Krok 12:
Następnie wlej jajko cienkim strumieniem.
Krok 13:
Robiąc to, mieszaj wolną ręką zupę widelcem lub łyżką, aby uformować jajeczną "pajęczynę". Gotuj dosłownie przez kilka sekund, w tym czasie szczaw i jajka osiągną pełną gotowość.
Krok 14:
Spróbuj zupy na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Dodaj drobno posiekane warzywa do garnka (koperek i szczypiorek są świetne). Zdejmij garnek z pieca i pozostaw zupę na co najmniej 10 minut.
Krok 15:
Podając według uznania, do każdego talerza dodaj zmielony pieprz. Bardzo smaczne ze śmietaną!
istnieją dwa sposoby przygotowania zupy szczawiowej.
jedna opcja: wstępnie ugotuj jajka na twardo, pokrój je w średniej wielkości kostkę i wyślij do zupy pod koniec gotowania.
druga opcja (była używana w tym przepisie): wlej surowe jajka do prawie gotowej zupy. Częściej gotuję w ten sposób. Myślę, że zwiewne "koronki" jajeczne wyglądają bardzo apetycznie i pięknie w gotowym naczyniu.
jeśli zdecydujesz się gotować zupę w wodzie, pomiń pierwsze kroki gotowania, wlej 1 litr czystej wody do rondla, dodaj pokrojone ziemniaki, a następnie wszystko zgodnie z przepisem. Okazuje się bardzo smaczne pierwsze danie, które można podać na czczo.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g