chleb żytni z kolendrą i masłem musztardowym

przygotuj pyszny chleb w domu! I ciesz się jego aromatem i smakiem! Czy może być coś lepszego niż smak świeżo upieczonego domowego chleba? Uwielbiam ten zapach od dzieciństwa, smak i chrupiącą skórkę. A chleb żytni wydaje mi się szczególnie smaczny. Chcę podzielić się z wami przepisem z mojej książki kucharskiej na chleb żytni z masłem musztardowym i kolendrą.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 83 % 38 g
202 kcal
IG: 0 / 5 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

zagotuj 100 ml wody i dodaj kolendrę (lub kminek), brzeczkę, miód, sól. Wymieszaj i ostudź, dodaj ocet.

przesiej mąkę, wymieszaj z drożdżami. Wlej całą ciecz o wymaganej temperaturze zgodnie z instrukcją drożdży.

Dostosuj gęstość ciasta, dodając mąkę i umieść masło na końcu ugniatania.
ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.

przenieś ciasto do odpowiedniej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu.

po 30-60 minutach obtocz ciasto po raz pierwszy. Po tym samym czasie należy go ugniatać po raz drugi i włożyć do naczynia do pieczenia nasmarowanego olejem roślinnym. Pozostaw na godzinę na rastok.

piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz do miękkości (30-40 minut).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277   kcal/100g

Podobne przepisy