skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj 100 ml wody i dodaj kolendrę (lub kminek), brzeczkę, miód, sól. Wymieszaj i ostudź, dodaj ocet.
przesiej mąkę, wymieszaj z drożdżami. Wlej całą ciecz o wymaganej temperaturze zgodnie z instrukcją drożdży.
Dostosuj gęstość ciasta, dodając mąkę i umieść masło na końcu ugniatania.
ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.
przenieś ciasto do odpowiedniej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu.
po 30-60 minutach obtocz ciasto po raz pierwszy. Po tym samym czasie należy go ugniatać po raz drugi i włożyć do naczynia do pieczenia nasmarowanego olejem roślinnym. Pozostaw na godzinę na rastok.
piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz do miękkości (30-40 minut).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g