Oczywiście nie chodzi o gazowaną wodę w sklepie «, która ma niewiele wspólnego z tradycyjnym domowym napojem. Przygotowanie kwasu chlebowego ze specjalnej suchej mieszanki nie jest trudne, wystarczy go rozcieńczyć, pozostawić do zaparzenia, a następnie użyć przepisów. Brzeczka kwaszona jest preferowana przez doświadczone gospodynie domowe, ich zdaniem tylko w ten sposób można uzyskać wysokiej jakości i smaczny napój, chociaż jego przygotowanie zajmuje dużo czasu.
Najczęściej kwaśny moszcz znajduje się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cukier | 4 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
miód | 3 | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
kolendra, kolendra | 2 | 25 | 1.5 | 0 | 5 |
drożdże | 2 | 109 | 12.7 | 2.7 | 8.3 |
suche drożdże | 2 | 410 | 49 | 6 | 40 |
do produkcji brzeczki można użyć krakersów żytnich, słodu oraz owoców i jagód. Ten w 100% naturalny produkt to tłusta, gęsta, lepka ciecz o słodko-kwaśnym smaku. Ponadto przepis można modyfikować według własnego uznania, na przykład nalegać na wodę na pachnące zioła (mięta, melisa, liście porzeczki), dodać do niego kwas cytrynowy, sok, kompot z suszonych owoców, miód. Ale drożdże nie powinny być nadużywane, ich nadmiar daje nieprzyjemny gorzki smak.