skład / składniki
metoda gotowania
jak szybko zrobić udka z kurczaka w marynacie z kwaśnego brzeczki z wiśniami?
1. Zdejmij skórę z udek kurczaka.
2. Smażyć na patelni w oleju roślinnym z każdej strony przez minutę na średnim ogniu.
3. Następnie przykryj patelnię i gotuj udka z kurczaka przez 10-15 minut, w zależności od wielkości nóg.
4. Do sosu wymieszaj w osobnej misce zacier, ocet balsamiczny i tymianek.
5. Nogi kurczaka polać sosem, doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku.
6. Dodaj umyte całe wiśnie, wymieszaj i gotuj przez 5 minut z zamkniętą pokrywką.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g