skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwą lasagne na patelni? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mięso mielone do smaku. Może to być wieprzowina, wołowina lub mieszana. Wolę mieloną wołowinę.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od przygotowania nadzienia. Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę lub paski.
Krok 3:
Pokrój pomidora w drobną kostkę. Możesz wstępnie obrać pomidora, wykonując nacięcia i zanurzając go w gorącej wodzie na kilka minut. Możesz także zastąpić zwykłego pomidora wiśnią lub pokrojonymi pomidorami we własnym soku. Jeśli nie ma żadnego z powyższych, odpowiednie są 3 łyżki. l pasta pomidorowa lub keczup.
Krok 4:
Pokrój zieloną fasolkę na małe kawałki, jeśli jest cała. Jeśli używasz już pokrojonej mrożonej fasoli, po prostu najpierw ją rozmroź.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso mielone, mieszając, aż nadmiar wilgoci całkowicie odparuje.
Krok 8:
Do mięsa mielonego dodaj przygotowane pomidory, zieloną fasolkę i marchewkę. Sól, pieprz i smaż, mieszając, przez kolejne 4-5 minut. Marchewki i fasola powinny być miękkie.
Krok 9:
Na koniec dodaj warzywa i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Do podstawy potrzebujesz 2-3 arkuszy chleba pita. Zamiast ormiańskiego chleba pita możesz również użyć 2-3 arkuszy bułki pszennej. Są grubsze, a dno lasagne nie zmoknie tak bardzo.
Krok 11:
Wytnij koła z chleba pita. Dwa z nich powinny być większe niż patelnia, w której powstanie lasagne, a pozostałe o średnicy nieco mniejszej. Mam 2 duże koła i 4 mniejsze średnice.
Krok 12:
Nasmaruj patelnię. Ułóż dwa duże liście chleba pita, aby zrobić boki.
Krok 13:
Połóż część mielonego mięsa na chlebie pita i obficie posyp serem.
Krok 14:
Połóż mniejszy arkusz pita na farszu. Rozłóż na nim również mięso mielone i ser.
Krok 15:
Tak więc, naprzemiennie warstwami chleba pita i nadzienia, uformuj lasagne, aż farsz się skończy. W razie potrzeby zarezerwuj trochę startego sera, aby posypać wierzch lasagne. Przykryj ostatnią warstwę mielonego mięsa ostatnim arkuszem chleba pita. Przykryj naczynie bulionem lub zwykłą wodą i posyp pozostałym serem, jeśli chcesz.
Krok 16:
Umieść patelnię na kuchence, przykryj i grilluj lasagne na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż ser się stopi i wywar odparuje. Upewnij się, że lasagne nie spali się od dołu.
Krok 17:
Jeśli chcesz, możesz umieścić patelnię (jeśli uchwyt nie jest wykonany z topliwego materiału) w rozgrzanym piekarniku w trybie grillowania, aby ser na wierzchu nabrał rumianej skórki. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g