leniwa lasagne na patelni z mielonym chlebem pita

Szybki, najsmaczniejszy, ze zwykłych produktów, na lunch, kolację! Leniwa lasagne na patelni jest przygotowywana z chleba pita, dlatego proces jej przygotowania jest znacznie uproszczony. Możesz zmienić nadzienie zgodnie ze swoimi preferencjami: weź inne mięso, inne warzywa, zioła, przyprawy. Jest cudownie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 34 % 14 g
255 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwą lasagne na patelni? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mięso mielone do smaku. Może to być wieprzowina, wołowina lub mieszana. Wolę mieloną wołowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od przygotowania nadzienia. Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę. Możesz wstępnie obrać pomidora, wykonując nacięcia i zanurzając go w gorącej wodzie na kilka minut. Możesz także zastąpić zwykłego pomidora wiśnią lub pokrojonymi pomidorami we własnym soku. Jeśli nie ma żadnego z powyższych, odpowiednie są 3 łyżki. l pasta pomidorowa lub keczup.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój zieloną fasolkę na małe kawałki, jeśli jest cała. Jeśli używasz już pokrojonej mrożonej fasoli, po prostu najpierw ją rozmroź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso mielone, mieszając, aż nadmiar wilgoci całkowicie odparuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mięsa mielonego dodaj przygotowane pomidory, zieloną fasolkę i marchewkę. Sól, pieprz i smaż, mieszając, przez kolejne 4-5 minut. Marchewki i fasola powinny być miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec dodaj warzywa i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do podstawy potrzebujesz 2-3 arkuszy chleba pita. Zamiast ormiańskiego chleba pita możesz również użyć 2-3 arkuszy bułki pszennej. Są grubsze, a dno lasagne nie zmoknie tak bardzo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij koła z chleba pita. Dwa z nich powinny być większe niż patelnia, w której powstanie lasagne, a pozostałe o średnicy nieco mniejszej. Mam 2 duże koła i 4 mniejsze średnice.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj patelnię. Ułóż dwa duże liście chleba pita, aby zrobić boki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż część mielonego mięsa na chlebie pita i obficie posyp serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż mniejszy arkusz pita na farszu. Rozłóż na nim również mięso mielone i ser.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak więc, naprzemiennie warstwami chleba pita i nadzienia, uformuj lasagne, aż farsz się skończy. W razie potrzeby zarezerwuj trochę startego sera, aby posypać wierzch lasagne. Przykryj ostatnią warstwę mielonego mięsa ostatnim arkuszem chleba pita. Przykryj naczynie bulionem lub zwykłą wodą i posyp pozostałym serem, jeśli chcesz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść patelnię na kuchence, przykryj i grilluj lasagne na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż ser się stopi i wywar odparuje. Upewnij się, że lasagne nie spali się od dołu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli chcesz, możesz umieścić patelnię (jeśli uchwyt nie jest wykonany z topliwego materiału) w rozgrzanym piekarniku w trybie grillowania, aby ser na wierzchu nabrał rumianej skórki. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy