Indyk z dynią w piekarniku

sam widok tego dania podnosi na duchu. To jasne, słoneczne i satysfakcjonujące danie zasługuje na to, aby stać się centralnym przysmakiem na świątecznym stole. Miękka Dynia dobrze komponuje się z soczystym mięsem z indyka, a aromatyczne zioła prowansalskie dopełniają kompozycję smakową.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
109 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec indyka z dynią w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć dowolnego mięsa z indyka: fileta z piersi ptaka lub z uda. Miałem mały filet z piersi. Pokrój zimne masło w drobną kostkę. Jeśli w kuchni jest ciepło, aby masło się nie stopiło, włóż je do lodówki, aż będzie potrzebne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i nasiona i pokrój na średnie kawałki. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż główkę czosnku na osobne ząbki. Obierz każdy ząbek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety z indyka dokładnie opłucz i osusz. Pokrój mięso na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż indyka. Smaż kawałki fileta na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote. Musisz smażyć na dużym ogniu, co uszczelni soki wewnątrz mięsa. Jeśli ogień jest mniejszy, wręcz przeciwnie, mięso zacznie wydzielać sok, a tym samym pieczenie zamieni się w duszenie. Jeśli olej zacznie strzelać, przykryj patelnię pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do pieczenia ułóż kawałki dyni. Nie musisz niczego smarować formy. Lekko posolić, pieprzyć dynię i ułożyć na wierzchu kawałki zimnego masła. Jeśli dynia jest gęsta i twarda, włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Moja dynia była młoda, więc nie upiekłam jej wcześniej, w przeciwnym razie całkowicie by się ugotowała i zamieniła w puree ziemniaczane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż smażonego indyka na wierzchu dyni. Połóż ząbki czosnku na indyku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz, posyp ziołami prowansalskimi. W razie potrzeby możesz ułożyć gałązki świeżego tymianku na wierzchu. Umieść indyka z dynią w rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 30 minut. Jeśli chcesz, możesz przykryć formę folią, aby danie okazało się nieco bardziej soczyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli dodałeś świeże gałązki tymianku, usuń je z formy. Już nadali potrawie swój aromat. Ułóż gotowego indyka z dynią na talerzach i podawaj. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

indyka w przepisie można zastąpić filetem z kurczaka. Okaże się równie smaczny i soczysty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy