skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z tuńczyka? Przygotuj składniki. Rozważ przepis na klasyczne kotlety ze świeżego tuńczyka. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw pozostawić na noc w misce w lodówce. Dzięki tej delikatnej metodzie rozmrażania w rybach zachowuje się więcej składników odżywczych. Rozmrożoną tuszę tuńczyka umyć, wypatroszyć, odciąć ogon, płetwy i głowę, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Zalej miękisz białego chleba lub bochenka mlekiem, pozostaw na 20 minut do pęcznienia. Wyciśnij chleb z mleka. Przez maszynę do mięsa przepuścić mięso tuńczyka z bochenkiem, a następnie wysłać obraną i grubo posiekaną cebulę. W tej samej misce ubij jajko kurze, dodaj sól i przyprawy do smaku, schłodzone masło pokrojone na kawałki, dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj małe kotlety, zwiń je w mąkę i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach. Następnie wlej trochę wody na patelnię z kotletami i gotuj kotlety na małym ogniu pod pokrywką, aż wilgoć na dnie całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę, Odwróć kotlety, pozwól skórce na kotletach wyschnąć i wyłącz ogrzewanie.
podawaj paszteciki do stołu. Idealnie nadają się do takich dodatków, jak tłuczone ziemniaki, makaron, ryż i kasza gryczana. Sos na bazie majonezu i marynaty z dodatkiem soku z cytryny i przypraw dobrze uzupełni placki rybne.
tuńczyk odnosi się do żywności wysokobiałkowej dlatego takie ryby są często umieszczane w menu sportowców i osób wykonujących pracę fizyczną, a także osób na diecie. Fosfor zawarty w rybach jest odpowiedzialny za pamięć i uwagę, wapń jest niezbędny do wzmocnienia kości i zębów, witamina E zapewnia piękno skóry i włosów. Istnieją jednak przeciwwskazania do regularnego spożywania tego produktu. Na przykład kobiety w ciąży, osoby cierpiące na niewydolność nerek, a także osoby podatne na alergie na owoce morza.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal / 100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g