kotlety z tuńczyka

bardzo delikatne, soczyste, zdrowe i pyszne kotlety! Placki rybne są dość popularnym daniem. Są przygotowywane szybko i prosto, możesz użyć dowolnej ryby. Tuńczyk to niedroga, ale smaczna i zdrowa ryba. Kotlety można przygotować nie tylko ze świeżego tuńczyka, ale także z puszki.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 47 % 16 g
201 kcal
IG: 29 / 47 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić kotlety z tuńczyka? Przygotuj składniki. Rozważ przepis na klasyczne kotlety ze świeżego tuńczyka. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw pozostawić na noc w misce w lodówce. Dzięki tej delikatnej metodzie rozmrażania w rybach zachowuje się więcej składników odżywczych. Rozmrożoną tuszę tuńczyka umyć, wypatroszyć, odciąć ogon, płetwy i głowę, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Zalej miękisz białego chleba lub bochenka mlekiem, pozostaw na 20 minut do pęcznienia. Wyciśnij chleb z mleka. Przez maszynę do mięsa przepuścić mięso tuńczyka z bochenkiem, a następnie wysłać obraną i grubo posiekaną cebulę. W tej samej misce ubij jajko kurze, dodaj sól i przyprawy do smaku, schłodzone masło pokrojone na kawałki, dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj małe kotlety, zwiń je w mąkę i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach. Następnie wlej trochę wody na patelnię z kotletami i gotuj kotlety na małym ogniu pod pokrywką, aż wilgoć na dnie całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę, Odwróć kotlety, pozwól skórce na kotletach wyschnąć i wyłącz ogrzewanie.
podawaj paszteciki do stołu. Idealnie nadają się do takich dodatków, jak tłuczone ziemniaki, makaron, ryż i kasza gryczana. Sos na bazie majonezu i marynaty z dodatkiem soku z cytryny i przypraw dobrze uzupełni placki rybne.
tuńczyk odnosi się do żywności wysokobiałkowej dlatego takie ryby są często umieszczane w menu sportowców i osób wykonujących pracę fizyczną, a także osób na diecie. Fosfor zawarty w rybach jest odpowiedzialny za pamięć i uwagę, wapń jest niezbędny do wzmocnienia kości i zębów, witamina E zapewnia piękno skóry i włosów. Istnieją jednak przeciwwskazania do regularnego spożywania tego produktu. Na przykład kobiety w ciąży, osoby cierpiące na niewydolność nerek, a także osoby podatne na alergie na owoce morza.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal / 100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy