skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania austriackiego Kaiserschmarrn.
Krok 2:
Dokładnie umyj pomarańczę i cytrynę, wytrzyj i za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z owoców cytrusowych. Pokrój pomarańczę i cytrynę na pół i użyj sokowirówki, aby wycisnąć sok.
Krok 3:
Wlej sok do małej, czystej miski i namocz w niej dokładnie umyte małe rodzynki przez pół godziny.
Krok 4:
W tym czasie musisz przygotować ciasto. Dokładnie opłucz jaja kurze, wytrzyj do sucha i oddziel białka od żółtek.
Krok 5:
Wlej cukier i sól do pojemnika na żółtka i zmiel je trzepaczką. Następnie wlej mleko, ugniataj. Następnie przesiej mąkę przez sito i dokładnie zagniataj trzepaczką, aż uzyskasz jednorodne ciasto bez grudek. Następnie dodaj ciężką śmietanę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Zacznij ubijać białka najpierw na małych obrotach, a następnie na maksymalnych obrotach, aż powstanie mocna piana białkowa.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś ubite białka do miski na ciasto i użyj łopatki, ruchami od dołu do góry, przenieś, ugniatając rzadkie ciasto.
Krok 8:
Weź patelnię, połóż kawałek masła, rozpuść go, a gdy się pieni, wlej ciasto. Na powierzchnię ciasta ułożyć namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Jeśli używasz małej patelni, będziesz musiał upiec Kaiserschmarrn w dwóch seriach.
Krok 9:
Gdy naleśnik omletowy zostanie upieczony z jednej strony, odwróć go i lekko usmaż z drugiej strony. Kiedy naleśnik złapie się z drugiej strony, weź dwa widelce i za ich pomocą podziel Kaiserschmarrn na małe kawałki i smaż jeszcze trochę.
Krok 10:
Kaiserschmarrn ułóż na porcjach, obficie posyp cukrem pudrem, udekoruj jagodami na wierzchu i podawaj na gorąco wraz z aromatycznym syropem cukrowym z cynamonem i kardamonem.
do tej pory istnieje wiele przepisów Kaiserschmarrn, podałem tylko przykład jednego z nich. Wiele osób podczas serwowania używa jagód, truskawek, plasterków soczystych owoców, rodzynek, orzechów, a jako sosy często podaje się mus jabłkowy, dżem śliwkowy, Syrop waniliowy. Ogólnie eksperymentuj!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g