Kaiserschmarrn austriacki deser z jagodami

austriacki cud może być również na twoim stole!!!! Kaiserschmarrnn jest przygotowywany bardzo łatwo i smakuje jak biszkoptowy delikatny naleśnik z chrupiącą skórką. Taki jasny i słodki omlet naleśnikowy można podawać jako danie główne na śniadanie lub jako deser po daniu głównym.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 62 % 21 g
176 kcal
IG: 14 / 14 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania austriackiego Kaiserschmarrn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomarańczę i cytrynę, wytrzyj i za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z owoców cytrusowych. Pokrój pomarańczę i cytrynę na pół i użyj sokowirówki, aby wycisnąć sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sok do małej, czystej miski i namocz w niej dokładnie umyte małe rodzynki przez pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie musisz przygotować ciasto. Dokładnie opłucz jaja kurze, wytrzyj do sucha i oddziel białka od żółtek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier i sól do pojemnika na żółtka i zmiel je trzepaczką. Następnie wlej mleko, ugniataj. Następnie przesiej mąkę przez sito i dokładnie zagniataj trzepaczką, aż uzyskasz jednorodne ciasto bez grudek. Następnie dodaj ciężką śmietanę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij ubijać białka najpierw na małych obrotach, a następnie na maksymalnych obrotach, aż powstanie mocna piana białkowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przenieś ubite białka do miski na ciasto i użyj łopatki, ruchami od dołu do góry, przenieś, ugniatając rzadkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź patelnię, połóż kawałek masła, rozpuść go, a gdy się pieni, wlej ciasto. Na powierzchnię ciasta ułożyć namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Jeśli używasz małej patelni, będziesz musiał upiec Kaiserschmarrn w dwóch seriach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy naleśnik omletowy zostanie upieczony z jednej strony, odwróć go i lekko usmaż z drugiej strony. Kiedy naleśnik złapie się z drugiej strony, weź dwa widelce i za ich pomocą podziel Kaiserschmarrn na małe kawałki i smaż jeszcze trochę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kaiserschmarrn ułóż na porcjach, obficie posyp cukrem pudrem, udekoruj jagodami na wierzchu i podawaj na gorąco wraz z aromatycznym syropem cukrowym z cynamonem i kardamonem.

do tej pory istnieje wiele przepisów Kaiserschmarrn, podałem tylko przykład jednego z nich. Wiele osób podczas serwowania używa jagód, truskawek, plasterków soczystych owoców, rodzynek, orzechów, a jako sosy często podaje się mus jabłkowy, dżem śliwkowy, Syrop waniliowy. Ogólnie eksperymentuj!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy