żeberka niedźwiedzie z dynią i polewą z kwaśnego brzeczki

danie restauracyjne we własnej kuchni? Przygotuj i zaskocz gości! To danie, na które trzeba włożyć wysiłek, poświęcić czas. Ale okazuje się bardzo smaczny i wyrafinowany, restauracja. Można powiedzieć, że arcydzieło sztuki kulinarnej:) docenią zarówno goście, jak i rodzina za doskonały smak.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 44 % 11 g
123 kcal
IG: 30 / 70 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 9 h 45 min

gotowanie żeber:

- oczyść żebra z żył i nadmiaru tłuszczu;
- moczyć żeberka przez 3 dni w wodzie lub winie z przyprawami, pieprzem, czosnkiem i solą;
- po namoczeniu żeberka spłukać pod bieżącą wodą i równomiernie doprawić przyprawami i kilkoma kroplami oleju roślinnego;
- żeberka można gotować w niskiej temperaturze, około 50 stopni, przez 8 godzin lub gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny normalnie, na średnim ogniu, wraz z posiekanym selerem, pomidorami, marchewką, cebulą, liściem laurowym, olejem roślinnym i 150 gramami kwaśnego brzeczki, dodając wodę;
- wyjmij żeberka na talerz i przykryj.

przygotowanie sosu:

- na patelnię, na której marnowały się żeberka, dodaj pozostałą brzeczkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa całkowicie zamienią się w owsiankę;
- w razie potrzeby podczas przygotowywania sosu dodaj wodę do patelni.

gotowanie przystawki:

- ziemniaki opłukać, nakłuć widelcem, doprawić olejem i solą;
- włóż ziemniaki do folii i upiecz w piekarniku;
- pokrój dynię w kostkę i blanszuj przez 8-10 minut w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź i lekko ostudź;
- masło z ziołami do nadzienia ziemniaków powstaje przez zmieszanie zmiękczonego masła z posiekanym koperkiem, czosnkiem i solą.

przygotowanie do serwowania i serwowanie:

- usmaż wcześniej zwiędłe żeberka na patelni, aż będą lekko chrupiące z obu stron, polewając je sosem warzywno-kwaśnym;
- cebulę podsmażyć na grillu i nałożyć na wykałaczki;
- drobno posiekaj zieloną cebulę do dekoracji;
- na talerzu ułóż dynię, cebulę na wykałaczkach i pieczone ziemniaki w folii, przekrojone na pół i nadziewane aromatycznym masłem;
- połóż żeberka na środku naczynia, posyp zieloną cebulą i udekoruj czerwonymi porzeczkami.

te żeberka są warte czasu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zielenina koperkowa - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Miś - 130   kcal/100g
  • Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy