skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie żeber:
- oczyść żebra z żył i nadmiaru tłuszczu;
- moczyć żeberka przez 3 dni w wodzie lub winie z przyprawami, pieprzem, czosnkiem i solą;
- po namoczeniu żeberka spłukać pod bieżącą wodą i równomiernie doprawić przyprawami i kilkoma kroplami oleju roślinnego;
- żeberka można gotować w niskiej temperaturze, około 50 stopni, przez 8 godzin lub gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny normalnie, na średnim ogniu, wraz z posiekanym selerem, pomidorami, marchewką, cebulą, liściem laurowym, olejem roślinnym i 150 gramami kwaśnego brzeczki, dodając wodę;
- wyjmij żeberka na talerz i przykryj.
przygotowanie sosu:
- na patelnię, na której marnowały się żeberka, dodaj pozostałą brzeczkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa całkowicie zamienią się w owsiankę;
- w razie potrzeby podczas przygotowywania sosu dodaj wodę do patelni.
gotowanie przystawki:
- ziemniaki opłukać, nakłuć widelcem, doprawić olejem i solą;
- włóż ziemniaki do folii i upiecz w piekarniku;
- pokrój dynię w kostkę i blanszuj przez 8-10 minut w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź i lekko ostudź;
- masło z ziołami do nadzienia ziemniaków powstaje przez zmieszanie zmiękczonego masła z posiekanym koperkiem, czosnkiem i solą.
przygotowanie do serwowania i serwowanie:
- usmaż wcześniej zwiędłe żeberka na patelni, aż będą lekko chrupiące z obu stron, polewając je sosem warzywno-kwaśnym;
- cebulę podsmażyć na grillu i nałożyć na wykałaczki;
- drobno posiekaj zieloną cebulę do dekoracji;
- na talerzu ułóż dynię, cebulę na wykałaczkach i pieczone ziemniaki w folii, przekrojone na pół i nadziewane aromatycznym masłem;
- połóż żeberka na środku naczynia, posyp zieloną cebulą i udekoruj czerwonymi porzeczkami.
te żeberka są warte czasu! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zielenina koperkowa - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Miś - 130 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g