skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć koncentrat brzeczki kwasowej w 10 l wody, dodać glukozę (można ją wlać 300-800 G w zależności od pożądanego % alkoholu)
2. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia
3. Wlać 15g chmielu (lubię bardziej gorzkie piwo chmielowe dodać więcej), gotować 50 min
4. Teraz dodaj kolejne 5G chmielu, kolendry i gotuj przez 10 minut.
5. Wlej drożdże do 100 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Pozwól im stać i aktywować się.
5. Dodaj skórkę do brzeczki (opcjonalnie), 2-3 minuty ekspozycji
6. Przefiltruj brzeczkę i schłodź do 20-22 ° C.
7. Wlać drożdże do brzeczki, nie szczelnie przykryć pokrywką i owinąć folią stretch. Możesz szczelnie zamknąć pokrywkę, ale wtedy konieczne jest zainstalowanie uszczelnienia hydraulicznego. Umieść pojemnik z piwem do fermentacji w zaciemnionym miejscu w temperaturze 20-22 ° C.
8. Po 2 tygodniach ostrożnie odcedź drożdże, dodaj 8-10 g/litr (im więcej, tym bardziej gazowane) glukozy (dekstrozy) i butelkuj. Nie wlewaj pod pokrywkę. Podczas obracania butelki ściśnij ją, aby wycisnąć powietrze. Gdy butelki staną się twarde umieść je do góry nogami w zimnym miejscu (np. lodówka) drożdże opadną na pokrywkę. Można je usunąć (część) lekko otwierając pokrywkę i trzymając butelkę do góry nogami nad zlewem. Piwo wypłynie i zmyje je.
9. Moczyć gotowe piwo przez 2-3 tygodnie i możesz spróbować. Zauważono osobliwość: zapach pomarańczy zaczął się pojawiać dopiero po 2 tygodniach. Największą intensywność osiągnął po 1,5 miesiącu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g