maślane ciasto drożdżowe na margarynie do bułek

właśnie się gotuje. Okazuje się, że jest to wspaniałe ciasto maślane. To ciasto jest idealne nie tylko do bułek, ale także do ciast maślanych z dowolnym słodkim lub owocowym nadzieniem.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 75 % 41 g
257 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

rozcieńczyć mleko ciepłą wodą, rozpuścić trochę cukru, dodać drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i przygotuj ciasto.

rozpuść trochę margaryny spożywczej.

ubij jajka mikserem na pianę.

weź większą pojemność, biorąc pod uwagę wzrost tekstu. Wlać wszystkie płynne składniki, wlać sól, cukier i wanilinę, a dodając mąkę, zagnieść ciasto, które nie jest strome. Ugniataj, ciasto Paka nie oderwie się od rąk.

Pojemnik zamknij i włóż do ciepła. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwa razy. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zasad przygotowywania ciasta, otrzymasz wspaniałe bułeczki maślane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy