żeberka wieprzowe z cebulą w proszku i sosem z grilla

świetna opcja na spotkania w męskim towarzystwie. Grillowane żeberka wieprzowe to smaczne i aromatyczne danie, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Takie żeberka są przygotowywane bardzo prosto-nie są nawet oferowane do wstępnego marynowania. Żeberka wieprzowe można przygotować jako alternatywę dla kebabów, jeśli chcesz urozmaicić zwykłe spotkania na świeżym powietrzu.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 14 g
tłuszcze 59 % 26 g
węglowodany 9 % 4 g
300 kcal
IG: 25 / 50 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

prawdopodobnie każdy, kto lubi mięso, kebaby, grillowanie lub grillowanie w naturze, dymny aromat i smak tak przygotowanego jedzenia, będzie musiał również spróbować tego przepisu. Grillowanie jest proste, a wynik zwykle przekracza wszystkie najśmielsze oczekiwania. Okazuje się pyszne, soczyste, a na zapach prawie uciekają wszyscy sąsiedzi :)

najlepiej gotować takie żeberka na świeżym powietrzu, ale jest to również możliwe w mieszkaniu na grillu elektrycznym. Okaże się również smaczny, ale nieco mniej klimatyczny. Więc zaczynamy proces...

żeberka myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie dokładnie pocieramy żeberka czarnym pieprzem i solą, staramy się to zrobić ze wszystkich stron. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Dobrze sprawdzają się mielony imbir, kolendra, gałka muszkatołowa. Koncentrujemy się na osobistych preferencjach.

wysyłamy żeberka na ruszt rozgrzanego do średniej temperatury grilla. Mięso gotujemy przez 1,5-2 godziny - aż będzie całkowicie ugotowane. Pół godziny przed końcem gotowania w misce wymieszaj cebulę w proszku, sos sojowy, płynny miód i sos pomidorowy. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smarujemy żeberka powstałym sosem cienką warstwą i gotujemy je przez pozostały czas.

gotowe żeberka podajemy na gorąco wraz z sosem.

można podawać z żeberkami i przystawką-gotowane lub pieczone ziemniaki, świeże warzywa, sałatki. Świeże warzywa doskonale uzupełniają mięso, szczególnie korzystnie będzie wyglądać kolendra, bazylia, gałązki rozmarynu lub tymianku. Możesz po prostu posypać żeberka koperkiem lub natką pietruszki.

i oczywiście napoje bezalkoholowe nie będą zbędne w męskim towarzystwie, zwłaszcza w ciepłym sezonie.

baw się dobrze na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g

Podobne przepisy