skład / składniki
metoda gotowania
prawdopodobnie każdy, kto lubi mięso, kebaby, grillowanie lub grillowanie w naturze, dymny aromat i smak tak przygotowanego jedzenia, będzie musiał również spróbować tego przepisu. Grillowanie jest proste, a wynik zwykle przekracza wszystkie najśmielsze oczekiwania. Okazuje się pyszne, soczyste, a na zapach prawie uciekają wszyscy sąsiedzi :)
najlepiej gotować takie żeberka na świeżym powietrzu, ale jest to również możliwe w mieszkaniu na grillu elektrycznym. Okaże się również smaczny, ale nieco mniej klimatyczny. Więc zaczynamy proces...
żeberka myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie dokładnie pocieramy żeberka czarnym pieprzem i solą, staramy się to zrobić ze wszystkich stron. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Dobrze sprawdzają się mielony imbir, kolendra, gałka muszkatołowa. Koncentrujemy się na osobistych preferencjach.
wysyłamy żeberka na ruszt rozgrzanego do średniej temperatury grilla. Mięso gotujemy przez 1,5-2 godziny - aż będzie całkowicie ugotowane. Pół godziny przed końcem gotowania w misce wymieszaj cebulę w proszku, sos sojowy, płynny miód i sos pomidorowy. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smarujemy żeberka powstałym sosem cienką warstwą i gotujemy je przez pozostały czas.
gotowe żeberka podajemy na gorąco wraz z sosem.
można podawać z żeberkami i przystawką-gotowane lub pieczone ziemniaki, świeże warzywa, sałatki. Świeże warzywa doskonale uzupełniają mięso, szczególnie korzystnie będzie wyglądać kolendra, bazylia, gałązki rozmarynu lub tymianku. Możesz po prostu posypać żeberka koperkiem lub natką pietruszki.
i oczywiście napoje bezalkoholowe nie będą zbędne w męskim towarzystwie, zwłaszcza w ciepłym sezonie.
baw się dobrze na świeżym powietrzu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g