ciasto drożdżowe na paszteciki, ciasta i bułki na wrzącej wodzie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, masło i olej roślinny, wymieszaj.
zdejmij patelnię z ognia i dodając stopniowo mąkę, szybko wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
dodaj mąkę, aż będzie to możliwe.
następnie, gdy ciasto trochę ostygnie, dodaj po jednym na raz jajka, aktywnie mieszając.
wymieszaj drożdże z pozostałą mąką i dodaj mieszaninę do ciasta. Dobrze zagnieść, w razie potrzeby dodając mąkę.
mąka zajmie trochę więcej lub mniej niż dwa kilogramy w zależności od wilgotności mąki i wielkości jaj.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
gdy ciasto zwiększy swoją objętość, ugniataj je i pozostaw ponownie, aby pasowało.
następnie możesz uformować paszteciki lub ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g










