ocet jabłkowy przepis
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
ocet można przygotować z różnych owoców lub jagód. Można również uzyskać ocet z chrzanu, pietruszki, melisy, estragonu, czosnku, cebuli itp.Istnieją różne technologie przygotowania w zależności od produktu wyjściowego do przygotowania octu.
powiem Ci, jak zrobić ocet jabłkowy.
opierając się na tym przepisie na ocet, możesz zrobić go z gruszek, truskawek i innych jagód i owoców.
jabłka do produkcji octu można wziąć dowolne, w tym uszkodzone lub przejrzałe.
jabłka są dokładnie myte, przycinane uszkodzone miejsca i mielone.
powstałą masę rozprowadzamy w pojemniku o odpowiedniej wielkości i napełniamy gorącą wodą (około 70 stopni). Następnie dodaj cukier i po wymieszaniu umieść go w ciepłym miejscu na dwa tygodnie do fermentacji.
okresowo fermentującą masę należy mieszać.
po upływie czasu odfiltrowujemy płyn i butelkujemy, pozostawiając w nim trochę miejsca.
następnie po kolejnych dwóch tygodniach powtórz procedurę-wlewaj do nowych butelek, nie napełniając ich do końca.
po kolejnych dwóch tygodniach gotowy ocet jest butelkowany i zamykany korkami.
w przypadku długotrwałego przechowywania zaleca się przykrycie butelek żywicą i przechowywanie w chłodnym miejscu.
ocet jabłkowy służy do robienia marynat, a także jako sos do różnych sałatek.
chcę zauważyć, że każde wino, jeśli nie śledzisz jego procesu fermentacji, prędzej czy później zamieni się w ocet.
powiem Ci, jak zrobić ocet jabłkowy.
opierając się na tym przepisie na ocet, możesz zrobić go z gruszek, truskawek i innych jagód i owoców.
jabłka do produkcji octu można wziąć dowolne, w tym uszkodzone lub przejrzałe.
jabłka są dokładnie myte, przycinane uszkodzone miejsca i mielone.
powstałą masę rozprowadzamy w pojemniku o odpowiedniej wielkości i napełniamy gorącą wodą (około 70 stopni). Następnie dodaj cukier i po wymieszaniu umieść go w ciepłym miejscu na dwa tygodnie do fermentacji.
okresowo fermentującą masę należy mieszać.
po upływie czasu odfiltrowujemy płyn i butelkujemy, pozostawiając w nim trochę miejsca.
następnie po kolejnych dwóch tygodniach powtórz procedurę-wlewaj do nowych butelek, nie napełniając ich do końca.
po kolejnych dwóch tygodniach gotowy ocet jest butelkowany i zamykany korkami.
w przypadku długotrwałego przechowywania zaleca się przykrycie butelek żywicą i przechowywanie w chłodnym miejscu.
ocet jabłkowy służy do robienia marynat, a także jako sos do różnych sałatek.
chcę zauważyć, że każde wino, jeśli nie śledzisz jego procesu fermentacji, prędzej czy później zamieni się w ocet.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g