ocet jabłkowy domowej roboty

ocet domowy jest znacznie lepszy niż zakupiony-przekonaj się osobiście! Nie ma to jak naturalne produkty. Nigdy nie można być pewnym, że ocet zakupiony w Sklepie jest w pełni zgodny ze swoim składem i przygotowany z pełną zgodnością z technologią. Przepis na ocet jest bardzo podobny do przepisu na domowe wino. Główną różnicą jest czas spędzony na fermentacji.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
54 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 15 min
ocet można przygotować z różnych owoców lub jagód. Można również uzyskać ocet z chrzanu, pietruszki, melisy, estragonu, czosnku, cebuli itp.Istnieją różne technologie przygotowania w zależności od produktu wyjściowego do przygotowania octu.
powiem Ci, jak zrobić ocet jabłkowy.
opierając się na tym przepisie na ocet, możesz zrobić go z gruszek, truskawek i innych jagód i owoców.
jabłka do produkcji octu można wziąć dowolne, w tym uszkodzone lub przejrzałe.
jabłka są dokładnie myte, przycinane uszkodzone miejsca i mielone.
powstałą masę rozprowadzamy w pojemniku o odpowiedniej wielkości i napełniamy gorącą wodą (około 70 stopni). Następnie dodaj cukier i po wymieszaniu umieść go w ciepłym miejscu na dwa tygodnie do fermentacji.
okresowo fermentującą masę należy mieszać.
po upływie czasu odfiltrowujemy płyn i butelkujemy, pozostawiając w nim trochę miejsca.
następnie po kolejnych dwóch tygodniach powtórz procedurę-wlewaj do nowych butelek, nie napełniając ich do końca.
po kolejnych dwóch tygodniach gotowy ocet jest butelkowany i zamykany korkami.
w przypadku długotrwałego przechowywania zaleca się przykrycie butelek żywicą i przechowywanie w chłodnym miejscu.
ocet jabłkowy służy do robienia marynat, a także jako sos do różnych sałatek.
chcę zauważyć, że każde wino, jeśli nie śledzisz jego procesu fermentacji, prędzej czy później zamieni się w ocet.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy