skład / składniki
metoda gotowania
1. W opakowaniu znajdują się 2 prostokątne arkusze ciasta, z których każdy jest podzielony na pół. Piec 2 części na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut. Przed wysłaniem blachy do pieczenia do piekarnika wykonujemy wiele nakłuć na warstwie ciasta widelcem.
2. Gotowe ciasta, gdy są jeszcze gorące, kroimy wzdłuż na 2 części. W ten sposób uzyskuje się 8 ciast.
3. Za pomocą miksera ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gładka. W osobnej misce wymieszaj mleko skondensowane ze zmiękczonym masłem, ubij masę mikserem, aż stanie się bujna i puszysta.
4. Wymieszaj skondensowany krem ze śmietaną i wyślij do lodówki.
5. Całkowicie schłodzone ciasta (7 sztuk) pokrywamy kremem powietrznym, ostatni 8.kruszymy rękami i zostawiamy do dekoracji.
6. Przykryj ciasto deską do krojenia, połóż ładunek na wierzchu (puszka grochu o gramach 400 jest w porządku). Ciasto zostawiamy na 10 minut, po czym usuwamy ładunek i smarujemy pozostałą śmietaną powierzchnię i boki Napoleona, a także posypujemy okruchami.
Udekoruj ciasto płatkami migdałów i podawaj.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g