ciasteczka Kurabye na margarynie

pyszne kruche ciasteczka do herbaty. Upiecz, poczęstuj swoich krewnych! . Gotuję kurabyę według przepisu zapisanego w starym zeszycie mojej mamy. Pomimo tego, że minęło już dużo czasu, przepis jest nadal aktualny, a ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, kruche.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 32 % 26 g
węglowodany 60 % 49 g
441 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 20 min

białka i margarynę pozostawiamy w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.

rozłóż zmiękczoną margarynę w misce, wlej cukier puder, zmiel do puszystości.

wprowadź białka do powstałej masy, ubij masę mikserem, aż będzie gładka.

wprowadzamy mąkę w częściach, zagniatamy ciasto. Powinien być miękki, aby można było uformować ciasteczka za pomocą torby do gotowania.

wybierz dyszę gwiazdkową, napełnij torbę do gotowania ciastem, umieść ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem.

na środku każdego kwiatu układamy środek dżemu. Pieczemy Kurabye w piekarniku rozgrzanym do 200-230 stopni przez 10-20 minut.

ciasteczka lepiej nie przesadzać-niech się lekko zrumienią i to wszystko.

zdejmij z blachy do pieczenia po całkowitym ostygnięciu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy