skład / składniki
metoda gotowania
rozłożyć zmiękczone masło do miski, wlać cukier puder, pocierać łyżką.
wprowadź białka jaj, a także dodaj cukier waniliowy dla smaku.
wymieszaj masę, a następnie ubij mikserem na puszystą i przewiewną masę (około 3 minut).
teraz wlej mąkę i szybko zagniataj ciasto (szybko-bardzo ważne!). Najpierw pracujemy mikserem, około 1 minuty, a następnie rękami. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można je było osadzić strzykawką do ciasta.
ciasto natychmiast po ugniataniu przenosimy do worka do szprycowania i sadzimy dyszą gwiazdkową na blasze wyłożonej pergaminem.
na środku każdego ciasteczka robimy małe wgłębienie i układamy dżem.
pieczemy ciasteczka Kurabye w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 10-15 minut. Schłodzić gotowe wypieki i podać na stole.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g