skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto francuskie z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Radzę wziąć wszystkie składniki dobrze schłodzone, z lodówki, nawiasem mówiąc, mąkę można również schłodzić. Ciasto twarogowe, podobnie jak inne ciasto francuskie, uwielbia niską temperaturę i szybkie ugniatanie. W takim przypadku masło nie będzie miało czasu na stopienie się, a podczas pieczenia nada ciastu pożądaną warstwowość i chrupkość. Twaróg jest lepszy niż delikatny, pastowaty, o zawartości tłuszczu 5-9%.
Krok 2:
Przesiej mąkę osobno do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj sól i cukier, wymieszaj z mąką, aby równomiernie rozprowadzić.
Krok 3:
Mój twaróg był sklepowy, 5%, umiarkowanie suchy i ziarnisty. Jest to również odpowiednie, tylko lepiej jest wcześniej przewijać w blenderze. Im mniejszy okaże się, tym lepiej.
Krok 4:
Nie zastępuj masła spreadem, weź wysokiej jakości, zgodny z GOST, o zawartości tłuszczu 82%. Pokrój go w kostkę i uderz razem z twarogiem w blenderze.
Krok 5:
Jeśli miska blendera jest mała, wlej twaróg do głębokiej miski i zmiel twaróg z masłem za pomocą widelca. Nie musisz dotykać rękami, aby masa się nie rozgrzała.
Krok 6:
Dodaj masę twarogowo-maślaną do przesianej mąki. Zacznij mieszać widelcem, a następnie wlej na stół, więc będzie wygodniej. Rękami szybko Zbierz ciasto w grudkę. Nie klei się, nie jest konieczne ugniatanie, aż będzie gładkie, wystarczy po prostu złożyć.
Krok 7:
Mam taką Kolobok. Ciasto jest miękkie, posłuszne, szybko łączy się w grudkę i nie rozpada się. Staraj się nie dodawać nadmiaru mąki, aby nie zatkać ciasta, może stać się twarde.
Krok 8:
Zetrzyj Kolobok na tortilli na powierzchni roboczej, a następnie zwiń w prostokątną warstwę o grubości 0,7-1 cm.
Krok 9:
Plast zwiń. Najpierw złóż lewą krawędź wzdłuż krótkiego boku o 1/3 do środka, a następnie przykryj lewą prawą krawędzią, wyrównując wzdłuż krawędzi. Następnie zegnij wzdłuż boku na pół.
Krok 10:
Lekko dociśnij powstały kwadrat ciasta, nie naruszając struktury warstw, dzięki czemu łatwiej będzie go rozwałkować. Zawiń ciasto w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, możesz na noc. Ciasto powinno leżeć i dobrze ostygnąć. Możesz przechowywać takie ciasto w lodówce do 7 dni (data ważności twarogu), w zamrażarce do 1 miesiąca.
Krok 11:
Następnie użyj jak zwykłe ciasto francuskie: jeśli zamrożone, rozmrozić przesuwając do lodówki. Wyjmij ciasto i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Lekko posyp stół mąką, rozwałkuj na grubość 0,4-0,7 cm, w zależności od wybranego produktu. Uformuj to, co chcesz, posmaruj żółtkiem lub mlekiem, masłem. Piec w temperaturze t 200°C na złoty kolor, im mniejszy i cieńszy produkt, tym krótszy czas pieczenia.
trochę eksperymentowałem z nadzieniami i rodzajami ptysiów, z grubością ciasta. Najbardziej podobały mi się ptysie z nadzieniami, ciasto rozwałkowałem 0,4-0,5 cm.
cieńsze ciasto na brzegach miało tendencję do szybkiego przypalenia. Rozwałkowane 0,7 cm, pieczone w t 200°C przez około 10 minut, następnie pieczone obniżając temperaturę do 170°.
bez nadzienia ciasto smakowało i przyjemnie chrupało. Jednak z nadzieniem ptysie przekroczyły wszelkie oczekiwania, wybierz tylko taki, który harmonizuje z twarogiem.
w farszu użyłam miękkie kandyzowane cytryny w syropie . W ptysie-kwiatkach, w środku umieściła gęsty konfitura Śliwkowa na kvittin .
przypomnę również, że to ciasto, jak każde ciasto francuskie-nie lubi surowego nadzienia. Ciasto w pracy jest posłuszne, miękkie i dość elastyczne. Zaleca się szybką i, jeśli to możliwe, pracę z nim w chłodnym pomieszczeniu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g