skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zważ dokładną ilość kory dębu. I przez sitko opłucz go pod bieżącą wodą. Tak więc przyszły napój zostanie wizualnie oszczędzony przed niepotrzebnymi zanieczyszczeniami i zawiesinami.
Krok 2:
Ważone są również przyprawy: cynamon, mielona kolendra i gałka muszkatołowa.
Krok 3:
Do takiego napoju koniakowego potrzebujesz wysokiej jakości bimbru, uwolnionego od ostrego zapachu. Bimber należy dwukrotnie wyprzedzić, po rozcieńczeniu go do dwudziestu stopni.
Krok 4:
Dodaj umytą korę dębu do pojemnika z bimbrem.
Krok 5:
Dodaj przygotowany cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową.
Krok 6:
Dodaj trzy pąki goździków.
Krok 7:
Dodaj granulowany cukier. Łyżką wymieszaj przyszły koniak.
Krok 8:
Przykryj pojemnik z napojem złożonym w kilku warstwach ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumką, aby napój "oddychał". W tej formie koniak należy podawać przez dziesięć dni w temperaturze pokojowej. Mieszaj Pojemnik raz dziennie.
Krok 9:
Przed użyciem koniak należy przefiltrować. Robię to w ten sposób. Odcinam szyjkę zwykłej plastikowej butelki i wbijam cztery waciki lub kawałek gazy do środka.
Krok 10:
Filtrowanie Zajęło mi łącznie około godziny, ale warto. W końcu na wyjściu koniak okazuje się czysty jak łza.
dwie rzeczy są tutaj naprawdę ważne: nie przesadzaj z korą dębu i dokładnie wytrzymaj czas nalegania.
jeśli ilość kory dębu jest większa niż wskazana, napój ryzykuje nieprzyjemną goryczką.
to samo stanie się wraz ze wzrostem czasu nalegania.
jeśli nie lubisz gałki muszkatołowej, możesz się bez niej obejść. Napój nadal będzie wieloaspektowy i interesujący w smaku.
ten napój koniakowy kojarzy mi się z chłodnymi wieczorami w towarzystwie przyjaciół podczas długich rozmów przy kominku trzaskającym drewnem.
przypomnienie nie będzie zbyteczne: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Kora dębu - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g