domowy koniak z bimbru

Domowa alternatywa dla szlachetnego, ale drogiego napoju. Brak alkoholi winogronowych, dębowych beczek i czasu na starzenie nigdy nie powstrzymały miłośników domowych gorących napojów. Taki & quot; koniak & quot; zachwyci ciekawym smakiem, naturalnym składem i dobrym stosunkiem ceny do jakości.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
294 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zważ dokładną ilość kory dębu. I przez sitko opłucz go pod bieżącą wodą. Tak więc przyszły napój zostanie wizualnie oszczędzony przed niepotrzebnymi zanieczyszczeniami i zawiesinami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ważone są również przyprawy: cynamon, mielona kolendra i gałka muszkatołowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do takiego napoju koniakowego potrzebujesz wysokiej jakości bimbru, uwolnionego od ostrego zapachu. Bimber należy dwukrotnie wyprzedzić, po rozcieńczeniu go do dwudziestu stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj umytą korę dębu do pojemnika z bimbrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przygotowany cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trzy pąki goździków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj granulowany cukier. Łyżką wymieszaj przyszły koniak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pojemnik z napojem złożonym w kilku warstwach ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumką, aby napój "oddychał". W tej formie koniak należy podawać przez dziesięć dni w temperaturze pokojowej. Mieszaj Pojemnik raz dziennie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed użyciem koniak należy przefiltrować. Robię to w ten sposób. Odcinam szyjkę zwykłej plastikowej butelki i wbijam cztery waciki lub kawałek gazy do środka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Filtrowanie Zajęło mi łącznie około godziny, ale warto. W końcu na wyjściu koniak okazuje się czysty jak łza.

dwie rzeczy są tutaj naprawdę ważne: nie przesadzaj z korą dębu i dokładnie wytrzymaj czas nalegania.
jeśli ilość kory dębu jest większa niż wskazana, napój ryzykuje nieprzyjemną goryczką.
to samo stanie się wraz ze wzrostem czasu nalegania.
jeśli nie lubisz gałki muszkatołowej, możesz się bez niej obejść. Napój nadal będzie wieloaspektowy i interesujący w smaku.
ten napój koniakowy kojarzy mi się z chłodnymi wieczorami w towarzystwie przyjaciół podczas długich rozmów przy kominku trzaskającym drewnem.
przypomnienie nie będzie zbyteczne: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy